ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για τρομοκρατικές ενέργειες

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για τρομοκρατικές ενέργειες

Εκτακτη προειδοποίηση για ισχυρή απειλή τρομοκρατικών ενεργειών μετά τις προεδρικές εκλογές εξέδωσε αιφνιδίως χθες το βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Παρότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται κατά πόσον υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για συγκεκριμένες δράσεις, υπογραμμίζεται ότι «πληροφορίες υποδεικνύουν ότι βίαιοι εξτρεμιστές με πολιτικά κίνητρα ή άλλα παράπονα, που τροφοδοτήθηκαν από παραπλανητικά αφηγήματα, θα εξακολουθήσουν να ενεργούν προκειμένου να υποκινήσουν ή να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις βίας». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η απειλή θα παραμείνει για αρκετές εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. 

Ταυτόχρονα, η διαδικασία παραπομπής εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ έχει πυροδοτήσει φήμες στο Διαδίκτυο ότι αν καταδικαστεί ο τέως πρόεδρος, θα χάσει κάποια από τα προνόμιά του, όπως σύνταξη, γραφείο και προσωπική ασφάλεια. Ωστόσο, χάρη σε έναν σχετικά άγνωστο νόμο περί πρώην προέδρων, αυτό δεν ισχύει. Με βάση, λοιπόν, τη θεσμοθέτηση ενός νομοσχεδίου το 1958, τα προνόμια αυτά τούς εκχωρούνται ισοβίως.

Εκτός από έναν χώρο γραφείου «που αρμόζει στο αξίωμα», προσωπική ασφάλεια και 100.000 δολάρια ετησίως για την κάλυψη του κόστους του προσωπικού του, η σύνταξη αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 220.000 δολάρια ανά έτος. Για τον Τραμπ, η ετήσια αξία αυτών των προνομίων αναμένεται να υπερβεί το ένα εκατ. δολάρια. Κάθε χρόνο, δηλαδή, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δαπανούν περί τα τέσσερα εκατ. δολάρια για την παροχή αυτών των προνομίων στους τέσσερις εν ζωή πρώην προέδρους. Το πιο ακριβό προνόμιο είναι το γραφείο. Οι Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα διατηρούν γραφεία με ενοίκιο άνω του μισού εκατ. δολαρίων, που καλύφθηκε από τους φορολογουμένους το 2020.