Έρευνα με εντολή της Κομισιόν στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca

Έρευνα με εντολή της Κομισιόν στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Βρετανία: Θέλουμε και θα έχουμε τα εμβόλια που έχουμε πληρώσει

Η Μεγάλη Βρετανία δήλωσε την Πέμπτη σε υψηλούς τόνους ότι πρέπει να παραλάβει όλα τα εμβόλια που έχει παραγγείλει και πληρώσει, κατόπιν της πίεσης των Βρυξελλών στην AstraZeneca να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί στην Οξφόρδη και προορίζονται για τη Βρετανία.

«Νομίζω ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως τα εμβόλια που έχουν αγοραστεί και πληρωθεί για το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδοθούν», δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ σε ραδιοσταθμό του Λονδίνου την Πέμπτη.

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι στη χώρα μας, που έχουν προγραματιστεί για εμβολιασμό, θα λάβουν τα σκευάσματα στα μπράτσα τους,» είπε στο LBC Radio ο κ. Γκόουβ.

Ο Βρετανός υπουργός απέφυγε να δηλώσει ότι το Λονδίνο θα εμποδίσει τις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca από τη Βρετανία προς την ΕΕ, δηλώνοντας όμως ότι το σημαντικό είναι να λάβει η Βρετανία την παραγγελία της εγκαίρως κατά τον προγραμματισμό: «Δε θα υπάρχει καμία απολύτως διακοπή σε αυτό», είπε σε άλλες δηλώσεις του στο BBC.

Μετά την πίεση των Βρυξελλών για ανταπόκριση στις υπεσχημένες παραδόσεις εμβολίων με αναδρομολόγηση των σκευασμάτων προς την ΕΕ αντί για χρήση εντός Βρετανίας, η AstraZeneca (που εδρεύει στο Κέμπριτζ της Αγγλίας) προσφέρθηκε να επιταχύνει τις παραδόσεις διαθέσιμων εμβολίων στην Ένωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή