Βερολίνο: Έως τον Απρίλιο οι ελλείψεις σε εμβόλια

Βερολίνο: Έως τον Απρίλιο οι ελλείψεις σε εμβόλια

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα συνεχιστούν ως τον Απρίλιο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

«Ακόμη έχουμε μπροστά μας 10 δύσκολες εβδομάδες με ελλείψεις εμβολίων», έγραψε ο κ. Σπαν στο Twitter.

Πρόσθεσε δε ότι θέλει να συγκαλέσει σύσκεψη των ομοσπονδιακών και των τοπικών αρχών στη χώρα για να συζητήσουν το θέμα των εμβολιασμών, σύμφωνα με το Reuters.

Η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκ νέου κριτική για τους ρυθμούς του προγράμματος εμβολιασμού.

Καθαρό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων ζήτησε η Ε.Ε. από AstraZeneca

Την Πέμπτη, η αρμόδια επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, με νεότερες δηλώσεις της εξέφρασε τη λύπη της για τη συνεχιζόμενη, όπως είπε, αδιαφάνεια εκ μέρους της AstraZeneca και ενημέρωσε ότι ζήτησε καθαρό χρονοδιάγραμμα από την εταιρεία για τις παραδόσεις εμβολίων του α΄ τριμήνου.

Ενδεικτική του προβλήματος των ελλείψεων που αρχίζουν να εμφανίζονται στην Ε.Ε., είναι η περίπτωση της Μαδρίτης η οποία έβαλε στον πάγο όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον δέκα ημέρες, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλωνία. 

H αντιπαράθεση της Ε.Ε. με την Astra Zeneca γνώρισε νέα κλιμάκωση το απόγευμα της Τετάρτης όταν η αρμόδια επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απάντησε στον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανοσουηδικής εταιρείας χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια στην Ε.Ε. βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη». 

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας», αλλά η εταιρεία του δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Διαβάστε επίσης:

Προς ρήξη Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της AstraZeneca

Βρετανία: Θέλουμε και θα έχουμε τα εμβόλια που έχουμε πληρώσει

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή