ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ισραήλ: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

«Ισχυρές ενδείξεις αποτελεσματικότητας» στο πρώτο «τεστ» για το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ισραήλ: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται από την επιστημονική κοινότητα τα δεδομένα από τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στο Ισραήλ μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το εμβόλιο των Pfizer και BioNtech αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά 92%, καθώς σε σύνολο 163.000 πολιτών που έλαβαν και τις δύο δόσεις, 31 άτομα ασθένησαν εντός των πρώτων 10 ημερών που βρίσκονταν σε καθεστώς «πλήρους προστασίας».

Σε ένα ισοδύναμο δείγμα μη εμβολιασμένων Ισραηλινών, 6.437 διαγνώστηκαν θετικοί στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Τα δεδομένα αφορούν τους πολίτες που εμβολιάστηκαν από τον οργανισμό Maccabi Healthcare Services, έναν από τους τέσσερις οργανισμούς συντήρησης υγείας που δραστηριοποιούνται σήμερα στο Ισραήλ και τα αποτελέσματα ανακοίνωσε στην εφημερίδα «Times of Israel» ο επικεφαλής της στατιστικής ανάλυσης της υπηρεσίας.

Πρόκειται για την πρώτη ελεγχόμενη έρευνα παγκοσμίως σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου εκτός του σταδίου των κλινικών δοκιμών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις δοκιμές, η Pfizer είχε ανακοινώσει αποτελεσματικότητα 95%

«Τώρα έχουμε ισχυρές ενδείξεις μεγάλης αποτελεσματικότητας σε μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων με μεγάλη συμμετοχή ηλικιωμένων και ασθενών (με συννοσηρότητα) που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες», εξήγησε σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος.

Η επιστημονική κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα προς το Ισραήλ, μιας και πρόκειται για τη χώρα που προπορεύεται της κούρσας του εμβολιασμού των πολιτών και συνεπώς αποτελεί πηγή πολύ σημαντικών συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου εκτός κλινικών δοκιμών.

Αναφερόμενος στην απόκλιση του 3% που παρουσιάστηκε (δηλ. από το 95% στο 92%), ο Ισραηλινός καθηγητής Εγάλ Λεσέμ, σημείωσε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί. «Το 92% είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό και κατά πολύ εντός των πλαισίων απόκλισης που θα έπρεπε να περιμένουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.