Παραβίασε το lockdown για να πάει στη Σκωτία

Παραβίασε το lockdown για να πάει στη Σκωτία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοήμερη επίσκεψη στη Σκωτία, που όλο και πιο έντονα ζητεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της, πραγματοποίησε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Στόχος του, να υπενθυμίσει στους πολίτες την αναγκαιότητα της κοινής προσπάθειας του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της πανδημίας.

Βέβαια, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ερμηνεύει διαφορετικά την επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση πανικού, εξαιτίας της διαρκούς ελάττωσης της υποστήριξης προς την ένωση Αγγλίας – Ουαλλίας – Σκωτίας. Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον υπαινίχθηκε ότι η έλευση Τζόνσον θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων και διερωτήθηκε κατά πόσον θα μπορούσε να θεωρηθεί «αναγκαία».

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, όταν ρωτήθηκε πώς νιώθει για την επίσκεψη, δεδομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών, η Σκωτσέζα πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι ενθουσιασμένη», υπογραμμίζοντας ότι και οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να συμμορφώνονται με τα μέτρα που οι ίδιοι επιβάλλουν στους πολίτες. Μάλιστα, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά της, υπενθύμισε ότι η ίδια αρνήθηκε να επισκεφθεί εμβολιαστικό κέντρο στο Αμπερντίν, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.

Η επίσκεψη του Τζόνσον επικεντρώθηκε στην υγειονομική κρίση. Ο ίδιος μετέβη αρχικά στο Lighthouse Laboratory του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Βασίλισσα Ελισάβετ» της Γλασκώβης, που διαχειρίζεται τα τεστ κορωνοϊού. Στη συνέχεια επισκέφθηκε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων που κατασκευάζουν εμβολιαστικό κέντρο στη συνοικία Κάστελμιλκ της ίδιας πόλης και περιόδευσε σε εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων στο Λίβινγκστον.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την επίσκεψη, ο Μάικλ Γκοβ, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, σε εκπομπή του BBC ανέφερε ότι «πολύ σωστά» έπραξε και βρέθηκε κοντά στον λαό της Σκωτίας και σε όσους μάχονται την πανδημία στην πρώτη γραμμή. Πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η επίσκεψη του Τζόνσον είναι «επίθεση γοητείας», τη στιγμή που ενισχύονται οι φωνές που απαιτούν την ανεξαρτητοποίηση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή