ΡΩΣΙΑ

Σαρώνει το βίντεο Ναβάλνι για το «Παλάτι Πούτιν» στο YouTube

Πάνω από 100 εκατομμύρια θεάσεις μέσα σε 10 ημέρες για το δίωρο οπτικό υλικό

Σαρώνει το βίντεο Ναβάλνι για το «Παλάτι Πούτιν» στο YouTube

Τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό βίντεο της ομάδας του Ρώσου επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, που απεικονίζει το… παλάτι του προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας.

Η εκτενέστατη παρουσίαση του παρελθόντος του Ρώσου ηγέτη και του απαστράπτοντος μυστικού παλατιού του στη νότια Ρωσία, κοντά στον Εύξεινο Πόντο, έχει μέσα σε 10 ημέρες (αναρτήθηκε στο YouTube στις 19 Ιανουαρίου 2021) δεχθεί εκατομμύρια επισκέπτες, ξεπερνώντας ήδη τα 100 εκατομμύρια θεάσεις στην αρχική του ανάρτηση από την ομάδα Ναβάλνι.

Το πρωί της Παρασκευής η Καθημερινή επιβεβαίωσε ότι η αρχική ανάρτηση έχει φτάσει τις 100,5 εκατ. θεάσεις εντός και εκτός Ρωσίας, ενώ το διεθνές ενδιαφέρον έχει οδηγήσει σε πολλαπλές αναδημοσιεύσεις σε πολλές γλώσσες που επίσης συγκεντρώνουν χιλιάδες και εκατομμύρια θεάσεις.

Μόνο τις πρώτες 24 ώρες το βίντεο συγκέντρωσε περίπου 25 εκατ. θεάσεις.

Το σχεδόν δίωρο οπτικό υλικό που παρουσιάζει ο ίδιος ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και ετοιμάστηκε πριν την επιστροφή του κ. Ναβάλνι στη Ρωσία, είχε προγραμματιστεί να δημοσιευθεί με την άφιξη (και άμεση τελικά σύλληψη) του δηλητηριασθέντος πολιτικού στην πατρίδα του, ώστε να μη θεωρηθεί ότι χτυπά τον κ.Πούτιν από το εξωτερικό, όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Ναβάλνι στο βίντεο.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του βίντεο, το παλάτι αυτό περιλαμβάνει ένα θέατρο, ένα ελικοδρόμιο, ολόκληρο καζίνο, αλλά και ένα υπόγειο… παγοδρόμιο.

Η πλευρά Πούτιν διαψεύδει τις πολλές και ιδιαιτέρως σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του Ρώσου προέδρου που περιλαμβάνει το βίντεο, και τονίζει ότι το περιώνυμο παλάτι δεν αποτελεί ιδιοκτησία του κ. Πούτιν ούτε της οικογένειάς του. Κάνει επίσης λόγο για ψευδο-έρευνα με σκοπό τη χρηματοδότηση της οργάνωσης του κ. Ναβάλνι.

Το βίντεο αυτό φέρεται να είναι το κύριο μέσο κινητοποίησης Ρώσων πολιτών που αντιδρούν στοκαθεστώς της Μόσχας και έχουν ορίσει νέο ραντεβού διαμαρτυρίας την προσεχή Κυριακή μετά τις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε υποκινούμενες από τη Δύση.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, YouTube