Ή τώρα ή ποτέ για το κλίμα, λέει ο Τζον Κέρι

Ή τώρα ή ποτέ για το κλίμα, λέει ο Τζον Κέρι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κρατούσε στην αγκαλιά την εγγονή του όταν έβαζε την υπογραφή στη Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μεσολάβησε η τετραετία Ντόναλντ Τραμπ και τώρα ο Κέρι επέστρεψε ως απεσταλμένος της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, αρμόδιος για το κλίμα, με ένα μήνυμα: «Η σύνοδος της Γλασκώβης θα είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε. «Κατά την άποψή μου είναι η τελευταία καλή ευκαιρία να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης». 

Η σύνοδος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (COP 26) θα διεξαχθεί στη σκωτσέζικη πόλη το φθινόπωρο, με αναβολή ενός έτους λόγω πανδημίας. «Πριν από τρία χρόνια μάθαμε ότι ο κόσμος έχει 12 χρόνια περιθώριο να αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης», προσέθεσε ο Κέρι, αναφερόμενος στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του 2018. Σύμφωνα με αυτήν, εάν δεν υπάρξει δραστική μείωση ρύπων έως το 2030, δεν πρόκειται να αποφευχθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ καταστροφικότερα από τα σημερινά. 

«Τρία από τα χρόνια χάθηκαν γιατί είχαμε τον Ντόναλντ Τραμπ, που δεν πίστευε τίποτε από όλα αυτά. Τώρα μας μένουν εννέα χρόνια για να κάνουμε αυτό που λέει η επιστήμη ότι πρέπει να κάνουμε», σημείωσε ο Κέρι. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δεν σκοπεύει να περιμένει ώς τη σύνοδο της Γλασκώβης για να συζητήσει σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα της κλιματικής κρίσης. Τον Απρίλιο θα συγκαλέσει σύνοδο ηγετών στην Ουάσιγκτον, η οποία θα συμπίπτει χρονικά με την Ημέρα της Γης. 

Τα πρώτα βήματα του Μπάιντεν για τον περιορισμό των ρύπων, την κατάργηση σχεδίων για νέους αγωγούς και την επάνοδο των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων βρήκαν απήχηση στην κοινωνία των πολιτών και σε αστέρες από τον χώρο του θεάματος. 

«Η στιγμή να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση είναι τώρα», έγραψε απευθυνόμενος στον νέο Αμερικανό πρόεδρο ο ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Τιτανικός». «Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας πρέπει να βλέπουν αυτή τη στιγμή ως το έτος που σώθηκε ο κόσμος». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή