Προς αποφυλάκιση τέσσερις εκτελεστές δημοσιογράφου

Προς αποφυλάκιση τέσσερις εκτελεστές δημοσιογράφου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Την αποφυλάκιση τεσσάρων ανδρών που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ αποφάσισε, χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν. Ο Περλ εργαζόταν ως ανταποκριτής της εφημερίδας Wall Street Journal και επικεφαλής του γραφείου της στη Νότια Ασία το 2002, όταν έπεσε θύμα απαγωγής στην πόλη Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν. Ο Περλ πραγματοποιούσε ρεπορτάζ για τον Βρετανό τρομοκράτη και προσήλυτο στο Ισλάμ Ρίτσαρντ Ριντ, περισσότερο γνωστό ως «βομβιστή των παπουτσιών», λόγω της προσπάθειάς του να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό που είχε κρύψει στο παπούτσι του, σε πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ, το 2001.

Η απαγωγή του Περλ είχε προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον. Οι δράστες κινηματογράφησαν τον αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου, στέλνοντας το βίντεο σε Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ηταν από τα πρώτα προπαγανδιστικά βίντεο που γύρισαν ισλαμιστές τρομοκράτες με εκτελέσεις ομήρων τους. Οι αποτρόπαιες αυτές εικόνες λειτούργησαν ως μέθοδος στρατολόγησης νέων μελών και προσέφεραν «έμπνευση» σε νεοπαγείς τρομοκρατικές ομάδες. Το βίντεο της εκτέλεσης του Περλ αποτέλεσε πρότυπο για αντίστοιχα προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Τέσσερις άνδρες, μέλη παραφυάδας της Αλ Κάιντα, είχαν συλληφθεί για την απαγωγή και τη δολοφονία του Περλ το 2002, με δικαστήριο του Καράτσι να τους καταδικάζει λίγους μήνες αργότερα. Ενας από αυτούς, ο Βρετανός υπήκοος Αχμέντ Ομάρ Σαΐντ Σεΐχ, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Πέρυσι τον Απρίλιο, ομοσπονδιακό εφετείο της επαρχίας Σιντ του Πακιστάν, στην οποία ανήκει το Καράτσι, ανέτρεψε την καταδίκη τριών εκ των κατηγορουμένων, απορρίπτοντας τη θανατική καταδίκη του Σεΐχ, στον οποίο επέβαλε ποινή επτά ετών κάθειρξης, δίνοντας το δικαίωμα στον καταδικασθέντα να ζητήσει την άμεση αποφυλάκισή του. Ο Σεΐχ είχε σπουδάσει στο βρετανικό London School of Economics προτού ενταχθεί σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις. 

Το ομοσπονδιακό εφετείο ανέφερε ότι οι τέσσερις καταδικασθέντες «υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη και έπεσαν θύματα μεροληψίας», παραμένοντας έγκλειστοι επί 18 χρόνια. Η απόφαση αυτή οδήγησε την οικογένεια του Περλ αλλά και την πακιστανική κυβέρνηση σε προσφυγή κατά της αποφυλάκισης, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η χθεσινή απόφαση δικαιώνει τους δράστες της δολοφονίας.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του δικηγόρου της οικογένειας Περλ, «τα μέλη της βρίσκονται σε κατάσταση σοκ» και περιγράφουν την αθώωση ως «κακοδικία» ικανή να απειλήσει τη ζωή δημοσιογράφων αλλά και πολιτών του Πακιστάν. «Η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη», αναφέρει η ανακοίνωση του δικηγόρου, ο οποίος εξέφρασε και την ελπίδα για παρέμβαση των πακιστανικών αρχών.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στις φυλακές, δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν το έδαφος του Πακιστάν, ενώ θα υπόκεινται σε διοικητικούς περιορισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ισλαμαμπάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή