Βερολίνο: Συμφωνία με Novavax και επιπλέον εμβόλια από Moderna διαπραγματεύεται η Ε.Ε.

Βερολίνο: Συμφωνία με Novavax και επιπλέον εμβόλια από Moderna διαπραγματεύεται η Ε.Ε.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Novavax σχετικά με την ποσότητα εμβολίων κατά του κορωνοϊού που θα προμηθευτεί από την αμερικανική εταιρεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

Σύμφωνα με τον κ. Σπαν, η Ε.Ε. θα παραγγείλει επίσης περισσότερα εμβόλια από τη Moderna.

Την Πέμπτη, η αμερικανική φαρμακευτική Novavax ανακοίνωσε πως το εμβόλιο που παρασκεύασε για την COVID-19, ήταν 89% αποτελεσματικό στην αποτροπή μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό μετά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15.000 άνθρωποι.

Βερολίνο: «Έγκριση με περιορισμούς» για το εμβόλιο της AstraZeneca

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Σπαν, η Γερμανία αναμένει ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca θα εγκριθεί σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με «περιορισμούς» κυρίως σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του στους ενήλικες άνω των 65 ετών, χωρίς ωστόσο να απαγορεύει τη χορήγησή του σε αυτή την ομάδα.

Οι περιορισμοί αυτοί ενδέχεται να είναι μια γενική έγκριση του εμβολίου με την απλή αναφορά των ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με τις επιφυλάξεις τους για τη χορήγησή του στους ενήλικες άνω των 65 ετών είτε μια έγκριση του εμβολιου μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, επισήμανε ο ίδιος.

Ο Σπαν εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για την επικείμενη άφιξη του εμβολίου της AstraZeneca στην Ε.Ε., διότι «είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί, για παράδειγμα στο ψυγείο σας», αντίθετα με τα δύο άλλα διαθέσιμα εμβόλια στην Ένωση, αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna που πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Την Πέμπτη η επιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας είχε επισημάνει ότι θα συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι «18 με 64 ετών», καθώς δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά του στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Η ίδια η AstraZeneca απορρίπτει αυτές τις εκτιμήσεις, αν και παραδέχεται ότι υπάρχει «περιορισμένος αριθμός δεδομένων για τον ηλικιωμένο πληθυσμό», θεωρώντας «πιθανό» κάποιες χώρες να προτιμήσουν να μην τους χορηγήσουν προς το παρόν το εμβόλιό της.

Ρωσία: Μπορούν να σταλούν 100 εκατ. δόσεις του Sputnik-V στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανάρτηση του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) στο Twitter, η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Πρόκειται για ποσότητα αρκετή για να εμβολιασθούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Ε.Ε. προτίθεται να δημοσιεύσει το συμβόλαιο με AstraZeneca

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. προτίθεται να δώσει εντός των επομένων ωρών στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της.

Η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση αφού ανακοίνωσε σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις της προς την Ευρώπη.

H AstraZeneca πρόσφερε άλλα 8 εκατ. δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τον Μάρτιο, αλλά οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι και πάλι δημιουργείται ένα τεράστιο κενό, όπως ανέφερε στο Reuters ευρωπαϊκή πηγή.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή