Γουχάν: Επίσκεψη ομάδας ΠΟΥ σε νοσοκομείο που δέχθηκε τους πρώτους ασθενείς με Covid
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γουχάν: Επίσκεψη ομάδας ΠΟΥ σε νοσοκομείο που δέχθηκε τους πρώτους ασθενείς με Covid

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ερευνά την προέλευση του νέου κορωνοϊού επισκέφθηκε σήμερα ένα νοσοκομείο στην κινεζική πόλη Γουχάν, το οποίο είχε δεχθεί κάποιους από τους πρώτους ασθενείς με COVID-19 τότε που ξέσπασε η επιδημία του νέου κορωνοϊού. Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού ανακοίνωσε παράλληλα ότι η αποστολή στη Γουχάν θα συνεχίσει την ερευνητική της εργασία στο πεδίο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με Κινέζους επιστήμονες στη Γουχάν και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Hubei Provincial Hospital of Integrated Chinese & Western Medicine.

Ο διευθυντής της μονάδας εντατικής του νοσοκομείου, ο Τσανγκ Ζισιάν, έχει επισημανθεί από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ως ο πρώτος που ανέφερε τον νέο κορωνοϊό, μετά τη νοσηλεία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στα τέλη του 2019, το οποίο είχε υποβληθεί σε αξονικές τομογραφίες στις οποίες φαινόντουσαν διαφορές από την τυπική πνευμονία.

«Εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη σε ένα πρώτο μέρος. Βρισκόμαστε στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκαν κάποιες από τις πρώτες γνωστές περιπτώσεις COVID-19, συναντάμε τους ίδιους τους γιατρούς και το προσωπικό που αντιμετώπισε τις περιπτώσεις αυτές, έχουμε μια ανοιχτή συζήτηση όσον αφορά τις λεπτομέρειες της δουλειάς τους», γράφει σε μήνυμά του στο Twitter o Πέτερ Ντάσζακ, ένας από τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ.

Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γουχάν θα συνεχίσει την ερευνητική της δουλειά για την προέλευση του νέου κορωνοϊού το σαββατοκύριακο, με επαφές που θα περιορίζονται σε επισκέψεις που έχουν οργανώσει οι Κινέζοι οικοδεσπότες λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την αναχαίτιση της επιδημίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

Η ομάδα αυτή βγήκε χθες Πέμπτη από την καραντίνα διάρκειας δύο εβδομάδων που τήρησε στη Γουχάν. Σχεδιάζει να επισκεφθεί εργαστήρια, αγορές και νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κινεζική αυτή πόλη, στην οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του 2019.

Ερωτηθείσα αν προγραμματίζονται επισκέψεις το σαββατοκύριακο στην αγορά στο κέντρο της πόλης, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού τον Δεκέμβριο του 2019, και το Wuhan Institute of Virology, η εκπρόσωπος του οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε: «Ναι αυτά τα μέρη βρίσκονται στον κατάλογο όπως καταλαβαίνω».

Αργότερα η ίδια διευκρίνισε ότι δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις επισκέψεις αυτές.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ένα ακριβές πρόγραμμα επισκέψεων, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει να επισκεφθεί την αγορά που βρέθηκε στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού στα τέλη του περασμένου έτους στην Κίνα, όπως και το Wuhan Institute of Virology. Μια υπόθεση, την οποία είχε απορρίψει η Κίνα, ήταν ότι το ξέσπασμα της νόσου προκλήθηκε από διαρροή στο κυβερνητικό αυτό εργαστήριο.

Η έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στη Γουχάν μαστίζεται από καθυστερήσεις, ανησυχίες όσον αφορά την πρόσβασή της και διαφωνίες ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι απέκρυψε την έκταση του αρχικού ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού και τώρα επέκριναν τους όρους της επίσκεψης της ομάδας του ΠΟΥ, βάσει των οποίων Κινέζοι ειδικοί πραγματοποίησαν το πρώτο κομμάτι της έρευνας.

Ο ΠΟΥ επεδίωξε να μετριάσει τις προσδοκίες. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υπάρξουν απαντήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης Μάικ Ράιαν αυτόν τον μήνα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσάο Λιζιάν δήλωσε σήμερα ότι ο ΠΟΥ και οι Κινέζοι ειδικοί συνεργάζονται για να εντοπίσουν την προέλευση του ιού, αλλά υπογράμμισε ότι η αποστολή αυτή δεν συνιστά εξέταση.

«Είναι μέρος μιας διεθνούς έρευνας, όχι μιας εξέτασης», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Η Κίνα έχει προωθήσει την ιδέα ότι ο ιός υπήρχε στο εξωτερικό προτού εντοπιστεί στη Γουχάν, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να επικαλούνται την παρουσία του ιού στις συσκευασίες εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων και επιστημονικές επιθεωρήσεις να γράφουν ότι ο νέος κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη το 2019.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υπαινίχθηκε επίσης ότι το ξαφνικό κλείσιμο εργαστηρίου του αμερικανικού στρατού στο Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ τον Ιούλιο του 2019 συνδεόταν με την πανδημία.

«Στα πρώτα στάδια στην Κίνα, επρόκειτο για ένα φορτίο, ιδιαίτερα για τον κόσμο στη Γουχάν, όταν όλοι τον ονόμαζαν ιό της Γουχάν, κάτι το οποίο ήταν ταπεινωτικό», δήλωσε ο 30χρονος κάτοικος της πόλης Γιανγκ Γιου. «Αν μπορούσε να εντοπιστεί σαφώς η πηγή του, θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να καθαρίσει το όνομα της Κίνας ή της Γουχάν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters