Ιράν: Οι ΗΠΑ να κάνουν το πρώτο βήμα

Ιράν: Οι ΗΠΑ να κάνουν το πρώτο βήμα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Αγκυρα είναι περίπλοκες τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στη Συρία, χωρίς αυτό να τις εμποδίζει να συμμετέχουν στην τριμερή «διαδικασία της Αστάνα», μαζί με τη Ρωσία. Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ τους, εξαιτίας της κρίσης στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, όπου και πάλι βρέθηκαν σε θέση αντιπαλότητας.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να απαγγείλει ποίημα στην αζερική γλώσσα από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, στις 10 Δεκεμβρίου, όταν η ηγεσία του γιόρταζε τη στρατιωτική νίκη επί της Αρμενίας. Οι Ιρανοί έγιναν πυρ και μανία γιατί θεώρησαν ότι το εν λόγω ποίημα ενθαρρύνει αλυτρωτικές τάσεις και στη δική τους, αζερική μειονότητα.

Σύντομα, όμως, το σοβαρό επεισόδιο παραμερίστηκε και οι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ κατά τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας της. Οι κυρώσεις που επέβαλε στη μεν Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, στο δε Ιράν για την επιτάχυνση του πυρηνικού του προγράμματος, έφεραν εξ αντικειμένου Αγκυρα και Τεχεράνη σε κοινό μέτωπο. Η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές.

«Υποστηρίξαμε από την αρχή τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση Τραμπ, δυστυχώς, αποσύρθηκε. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επανέλθει σε αυτήν και οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν, μιας αδελφής χώρας, θα αρθούν», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ταβάντ Ζαρίφ τόνισε ότι η χώρα του αντιτίθεται «σφοδρά» στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «απερίσκεπτη» συμπεριφορά.

Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Ζαρίφ τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν αποδέχεται τις απαιτήσεις των ΗΠΑ να ανακόψει τον ρυθμό του πυρηνικού της προγράμματος προτού η Ουάσιγκτον άρει τις κυρώσεις και ζήτησε, ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε βελτίωση, την άμεση άρση των κυρώσεων εις βάρος της χώρας του. 

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα ανέφεραν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ονομάσει ειδικό επιτετραμμένο του για το Ιράν τον Ρόμπερτ Μάλι, μέλος της ομάδας που διαπραγματεύθηκε την ιστορική διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή