Επίσκεψη Τούρκου υπουργού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη Τούρκου υπουργού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Μεχμέτ Ερσόι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε το Σάββατο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Ερσόι.

Στα προπύλαια του Πατριαρχείου τον υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, Μπουρχάν Ερσόι και συνεργάτες του, καλωσόρισαν οι Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Ανδρέας και ο Αρχιμ. κ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, μαζί με κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια, ο Μ.Πρωτοσύγκελλος κ. Ανδρέας συνόδευσε τον κ. Ερσόι και τη συνοδεία του στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου στην Αίθουσα Ακροάσεων τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας.

Κατά την επακολουθήσασα εγκάρδια συνάντησή τους παρέστησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και οι Εντιμ. κ.κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ, Γεώργιος Παπαλιάρης, πρόεδρος των Κοινοτήτων Σταυροδρομίου και Μ.Ρεύματος, Στράτος Δολτσινιάδης, πρόεδρος της Κοινότητος Μεσαχώρου, όλοι κοινοτικοί παράγοντες της ομογενείας, και Δρ Απόστολος Πορίδης, αρχιτέκτονας και υπεύθυνος του Τεχνικού Γραφείου του Πατριαρχείου.

Στο επίκεντρο της συζητήσεώς τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, όπως γνωστοποιείται από την ίδια ανακοίνωση, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Ι. Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, των κατειλημμένων ομογενειακών ακινήτων και της αναστηλώσεως Ναών στην Τρίγλια, τα Μουδανιά και σε άλλες περιοχές της Μ. Ασίας, της δημογραφικής συρρίκνωσης της Ομογένειας και των διευκολύνσεων που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυσή της, καθώς και εκείνο της διενέργειας εκλογών στα μειονοτικά Βακούφια, για την ανανέωση των Εφοροεπιτροπών τους.

Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο διάκονος Παΐσιος, διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, τους ενημέρωσε για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή