Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου Τζο Μπάιντεν

Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου Τζο Μπάιντεν

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν έφερε μαζί του, στη δυτική πτέρυγα του ιστορικού κτιρίου, έμπειρους συνεργάτες, αρκετοί από τους οποίους είχαν θητεύσει στο πλευρό του όταν ήταν αντιπρόεδρος της χώρας, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Πολλά πράγματα άλλαξαν στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που εγκατέλειψαν τον Λευκό Οίκο. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια άλλαξαν τα χαλιά, έβαψαν τους τοίχους, ανανέωσαν τον κλιματισμό και την ηλεκτρονική υποδομή. Σε γενικές γραμμές, όμως, η δυτική πτέρυγα, όπου στεγάζονται τα γραφεία του προέδρου και βασικών συνεργατών του, δεν είχε αλλάξει και πολύ ως προς την εμφάνιση. Οσον αφορά την ατμόσφαιρα, πάντως, η διαφορά είναι μέρα-νύχτα, ανάλογη με εκείνη που χωρίζει το χάος και την παντελή έλλειψη προβλεψιμότητας του 45ου προέδρου από τον αυστηρό επαγγελματισμό του 46ου.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ έδινε την εντύπωση ότι αντιμετωπίζει την κυβέρνηση της χώρας του σχεδόν σαν οικογενειακή επιχείρηση, ο νέος πρόεδρος φρόντισε από την πρώτη γραμμή να χαράξει αυστηρά όρια ανάμεσα στη δημόσια και στην ιδιωτική σφαίρα. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, κανένα μέλος της οικογένειας Μπάιντεν δεν κατέλαβε δωμάτια ή αξιώματα της δυτικής πτέρυγας. Η νέα Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, δεν θα έχει γραφείο στη δυτική πτέρυγα, όπως συνέβαινε με τη Χίλαρι Κλίντον, αρκούμενη να διεκπεραιώνει τα καθήκοντά της από την ανατολική πτέρυγα. Αν επί Τραμπ η ενημέρωση των δημοσιογράφων ήταν εντελώς απρογραμμάτιστη και εκφυλιζόταν σε σόου με έναν μόνο πρωταγωνιστή, ο Μπάιντεν καθιέρωσε από την πρώτη ημέρα τακτική ενημέρωση του Τύπου από τους συνεργάτες του, με τον ίδιο να εμφανίζεται όποτε το κρίνει αναγκαίο, για ένα συγκεκριμένο κάθε φορά θέμα, όπου ανακοινώνει τις καίριες πολιτικές επιλογές του. 

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, που έδινε τη δυνατότητα στους ευνοούμενους συνεργάτες του να μπαινοβγαίνουν σχεδόν όποτε ήθελαν στο Οβάλ Γραφείο, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει κατά κανόνα κλειστές τις πόρτες και οι βοηθοί του θα πρέπει να περνούν από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρον Κλέιν, για να τον προσεγγίσουν όταν υπάρχει ανάγκη. Με έναν τόσο πειθαρχημένο πρόεδρο, η χωροταξία των γραφείων στη δυτική πτέρυγα υποδηλώνει πολλά ως προς τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και τη θέση καθενός και καθεμιάς στην ιεραρχία του Λευκού Οίκου. Το παλιό γνωμικό «η εγγύτητα είναι ισχύς» βρίσκει εδώ μια τυπική επιβεβαίωση. Το σχετικό διάγραμμα που ανέβασε στην ιστοσελίδα του το δίκτυο CNN είναι αρκετά διαφωτιστικό.

Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου Τζο Μπάιντεν-1

Λίγα βήματα δίπλα από το Οβάλ Γραφείο και την ιδιωτική τραπεζαρία του προέδρου βρίσκονται τα γραφεία των Μάικ Ντόνιλον και Στιβ Ριτσέτι. Ανθρωποι του στενού κύκλου του Μπάιντεν επί σειράν ετών, οι δύο άνδρες είναι οι κορυφαίοι σύμβουλοί του στον Λευκό Οίκο. Βέβαια, τα γραφεία τους, όπως τα περισσότερα στην προεδρική κατοικία, είναι κάπως στενάχωρα, αλλά το ειδικό τους βάρος προβάλλει σαφώς αυξημένο εάν σκεφτεί κανείς ότι εκεί είχαν εγκατασταθεί επί προεδρίας Τραμπ ο μακιαβελικός Στιβ Μπάνον και ο γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, επί Μπαράκ Ομπάμα ο Ντέιβιντ Αξερλοντ και επί Μπιλ Κλίντον ο Τζορτζ Στεφανόπουλος – οι πιο κοντινοί, από πολιτική άποψη, συνεργάτες των πρώην προέδρων, με ιδιαίτερη συμβολή στη διαμόρφωση του δημόσιου προφίλ τους.

Ακριβώς απέναντι από το Οβάλ Γραφείο βρίσκεται το γραφείο της Κάμαλα Χάρις, της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ήδη έχει εγγράψει υποθήκες διαδοχής του Μπάιντεν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Δεξιά και αριστερά της, σε δύο από τα σχετικά πιο ευρύχωρα γραφεία της δυτικής πτέρυγας, έχουν εγκατασταθεί κεντρικά πρόσωπα της νέας κυβέρνησης: ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρον Κλέιν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν. Ευρύχωρο και σε προνομιακή θέση, δίπλα από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, είναι και το γραφείο της γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Ψάκι. Τόσο η Ψάκι όσο και ο Σάλιβαν προβλέπεται, λόγω των αξιωμάτων τους, να έχουν συχνές συναντήσεις με τον πρόεδρο. 

Οι βοηθοί του

Στον δεύτερο όροφο της δυτικής πτέρυγας ξεχωρίζει το γραφείο του Τζεφ Ζίεντς, τον οποίο επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για τον ρόλο του γενικού συντονιστή στη μάχη εναντίον της COVID-19. Η προτεραιότητα που αποδίδει ο νέος πρόεδρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας άλλαξε ριζικά την ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο, σε σύγκριση με την εποχή Τραμπ. 

Οι μάσκες είναι αυστηρά υποχρεωτικές, οι συσκέψεις ανταλλαγής ιδεών με φυσική παρουσία ανεστάλησαν, ενώ αρκετά μέλη του προσωπικού μετακινήθηκαν σε άλλα σημεία του Λευκού Οίκου ή εργάζονται από το σπίτι τους και επικοινωνούν με τους προϊσταμένους τους μέσω τηλεδιασκέψεων. Τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι συχνά και υποχρεωτικά για όλο το προσωπικό. Μια επιπλέον αλλαγή, που έγινε αισθητή από την πρώτη στιγμή, ήταν η επιστροφή των σκύλων στον κήπο του Λευκού Οίκου. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μόνος από τους Αμερικανούς προέδρους των τελευταίων δεκαετιών που δεν τα πήγαινε καλά με τα κατοικίδια. Aλλη μια φορά, επιστροφή στην κανονικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή