ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πολωνία: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε μινκ

Πολωνία: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε μινκ

Tο πρώτο κρούσμα COVID-19 σε μινκ κατέγραψε η Πολωνία, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, αυξάνοντας τους φόβους για μαζικές θανατώσεις σε μια βιομηχανία με πάνω από 350 εκτροφεία στη χώρα.

Τη στιγμή που οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού απειλούν τις παγκόσμιες προσπάθειες για να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο, οι αρχές σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τις μαζικές θανατώσεις των ζώων αυτών εξαιτίας φόβων ότι μια παραλλαγή του ιού μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ενημερώθηκε το Σάββατο από κτηνιατρικούς επιθεωρητές για ένα κρούσμα στην κομητεία Καρτούζι της βόρειας Πολωνίας.

«Ελπίζω να πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση παρότι πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα για να περιορίσουμε την πιθανή μετάδοση του ιού», δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Gdansk ο υφυπουργός Υγείας της χώρας Βάλντεμαρ Κράσκα, σημειώνοντας ότι θα θανατωθούν όλα τα μινκ στο συγκεκριμένο εκτροφείο.

Το 2020, η Δανία, ο πρώτος εξαγωγέας γούνας μινκ στον κόσμο, διέταξε την θανάτωση όλου του πληθυσμού των μινκ στη χώρα, που ανερχόταν σε περίπου 17 εκατομμύρια ζώα, και τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει τους εκτροφείς με έως και 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ανακοίνωση που εστάλη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, εκπρόσωποι της πολωνικής βιομηχανίας γούνας ανέφεραν πως το κράτος δεν προσφέρει κάποια αποζημίωση για τα ζώα που θα θανατωθούν και ότι θα καταθέσουν ομαδικές αγωγές διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Το υπουργείο Γεωργίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό που εστάλη με email.

Η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Γκντανσκ ανέφερε στις 24 Νοεμβρίου ότι είχε εντοπίσει οκτώ κρούσματα COVID-19 σε μινκ σε ένα εκτροφείο της βόρειας Πολωνίας, αλλά οι κτηνιατρικοί επιθεωρητές αργότερα είπαν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις μόλυνσης στο εκτροφείο.

Η Πολωνία είναι από τις πρώτες παραγωγούς γούνας μινκ στον κόσμο με 354 εκτροφεία που έχουν περίπου έξι εκατομμύρια μινκ.

Πηγή: Reuters