Γαλλία: Εκτός κρατικών επιχορηγήσεων τα εστιατόρια που ανοίγουν παράνομα

Γαλλία: Εκτός κρατικών επιχορηγήσεων τα εστιατόρια που ανοίγουν παράνομα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα αποκλείονται για έναν μήνα, από τις κρατικές επιχορηγήσεις, τα εστιατόρια που λειτουργούν παράνομα κι εξυπηρετούν πελάτες σε τραπέζια, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Η προαναγγελία του έρχεται τη στιγμή που στη Γαλλία επικρατεί δυσφορία μεταξύ των ιδιοκτητών εστιατορίων, για τα κυβερνητικά μέτρα που τα κρατούν κλειστά από τις 30 Οκτωβρίου.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Στεφάν Τουριγιόν, ένας εστιάτορας που τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των καταστημάτων αυτών, υποδέχθηκε περίπου 100 πελάτες που φορούσαν μάσκα, κάτω από τις τέντες που είχε στήσει στο εξωτερικό του καταστήματός του στην Κουσάνς.

«Θέλουμε να κάνουμε σε διάλογο με το Κράτος. Με το να κλείσουμε τα πάντα, δεν σημαίνει ότι θα πολεμήσουμε έτσι την πανδημία. Εγώ, αυτό που ζητάω απλά είναι το δικαίωμά μου να εργαστώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ποια είναι η λογική του κλεισίματος από τη στιγμή που έχουμε υπεύθυνους επικεφαλής επιχειρήσεων που αποδέχονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα;» διερωτήθηκε ο δικηγόρος του Τουριγιόν.

Να σημειωθεί ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, εστιατόρια λειτούργησαν παράνομα και σε άλλες περιοχές, όπως στη Νίκαια και την Κυανή Ακτή, όπου ένα εστιατόριο εξυπηρέτησε 100 πελάτες, στις 27 Ιανουαρίου.

Στο Παρίσι, οι Αρχές επέβαλλαν πρόστιμο και λουκέτο για 15 ημέρες σε 24 εστιατόρια που άνοιξαν.

Αν και τα εστιατόρια μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες διανομής και take away, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δεν προβλέπει την επαναλειτουργία τους πριν από τουλάχιστον τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εστιάτορες, ηθικά και οικονομικά» παραδέχθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο RTL. «Όμως, αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση να μην σέβονται τους κανονισμούς, που είναι υγειονομικοί κανονισμοί» συμπλήρωσε.

Πρόκειται για «ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις στη Γαλλία, αλλά δεν θέλω αυτό να επεκταθεί, να γίνει μια συνήθεια, ένας τρόπος να αψηφούν την απαγόρευση», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται για μία απαγόρευση, αλλά έναν συλλογικό κανόνα για να εγγυηθούμε τη υγεία όλων».

Τα κονδύλια από το πρόγραμμα αλληλεγγύης, από τα οποία θα αποκλειστούν οι εστιάτορες οριστικά σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων, είναι μια κρατική βοήθεια για τις επιχειρήσεις που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν.

Το ποσό ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ τον μήνα ή μια αποζημίωση ύψους του 20% των κύκλων εργασιών του 2019, με όριο τα 200.000 ευρώ τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή