Ανοιχτό στο ρωσικό και κινεζικό εμβόλιο το Βερολίνο

Ανοιχτό στο ρωσικό και κινεζικό εμβόλιο το Βερολίνο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές στην προοπτική αξιοποίησης του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου εμφανίζονται οι γερμανικές αρχές.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν (Jens Spahn) άφησε να εννοηθεί ότι τα εμβόλια από την Κίνα και την Ρωσία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ευρώπη προκειμένου να καλυφθεί η τρέχουσα έλλειψη δόσεων. 

«Ασχέτως της χώρας όπου τα εμβόλια παράγονται, εφόσον είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ο Σπαν προσθέτοντας ότι θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Ο Γερμανός υπουργός είπε ακόμη ότι δεν βλέπει κάποιο ριζικό πρόβλημα στη χρησιμοποίηση του ρωσικού και κινεζικού εμβολίου.

Οι δηλώσεις Σπαν πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν από την διάσκεψη κορυφής για την αντιμετώπιση της Covid που έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα ανάμεσα στην γερμανική ηγεσία και τους φαρμακευτικούς ομίλους.

Της σύσκεψης θα προεδρεύσει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, την ώρα που η κυβέρνησή της και η ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση, τελούν υπό πίεση λόγω των καθυστερήσεων της εκστρατείας εμβολιασμού.

Στο στόχαστρο των γερμανικών μέσων η ΕΕ

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επιτίθενται σήμερα ανηλεώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία κατηγορείται για καθυστερημένη παραγγελία των εμβολίων και για κακή διαπραγμάτευση των συμβολαίων, ειδικά με την AstraZeneca.

Οι επιδόσεις της Ευρώπης στον εμβολιασμό είναι χαμηλότερες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η υποστηρικτές του Brexit θεωρούν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι καλώς η χώρα αποχώρησε από την Ενωση.

Πρόκειται για «ομολογία χρεωκοπίας των Βρυξελλών, απόδειξη ανικανότητας των 27 χωρών μελών», γράφει η Bild.

«Μπορούμε στην σοβαρότερη κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, να έχουμε παραμελήσει τόσο την τροφοδοσία;» σε εμβόλια, αναρωτιέται ο Spiegel.

Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συγκροτήσει ένα πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να θωρακίσει την οικονομία απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, επένδυσε περί τα 3 δισεκατομμύρια για την τροφοδοσία σε εμβόλια και αυτό είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί», σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στο στόχαστρο και ορισμένοι, όπως το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, ζητούν την παραίτησή της.

«Δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, αλλά δεν πιστεύω ότι θα φύγει», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Κανείς δεν γνώριζε για προβλήματα τροφοδοσίας μέχρι πρόσφατα. Δεν μπορεί να κατηγορείται μόνο η Κομισιόν», δήλωσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Η σημερινή χαώδης κατάσταση πλήττει επίσης την γερμανίδα καγκελάριο λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η καλή εικόνα της κυβέρνησης και του συντηρητικού κόμματος στηρίχθηκε εδώ και μήνες σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, την οποία αντιμετώπισε ικανοποιητικά την άνοιξη η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία προτού πληγεί εκ νέου τον χειμώνα από το δεύτερο κύμα.

Πηγή: Deutsche Welle, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή