Κρίσιμη ημέρα για τον Αλεξέι Ναβάλνι

Κρίσιμη ημέρα για τον Αλεξέι Ναβάλνι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον δικαστηρίου της Μόσχας προσάγεται σήμερα ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ύστερα από ακόμη ένα ανήσυχο Σαββατοκύριακο, με διαδηλώσεις υποστηρικτών του σε δεκάδες ρωσικές πόλεις. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει επί εισαγγελικής πρότασης να οδηγηθεί στη φυλακή ο πλέον προβεβλημένος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να εκτίσει ποινή τριάμισι χρόνων, η οποία του είχε επιβληθεί αρχικά με αναστολή. 

Ο Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο της Μόσχας, καθώς επέστρεφε από τη Γερμανία, όπου νοσηλευόταν επί μήνες, ύστερα από την πολύκροτη υπόθεση δηλητηριασμού που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο Ναβάλνι παραβίασε τους περιοριστικούς όρους της αναστολής, επομένως οφείλει να εκτίσει κανονικά την ποινή του.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων, συμπεριλαμβανομένων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, για δεύτερη συνεχή Κυριακή, ζητώντας την απελευθέρωση του Ναβάλνι και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Πούτιν. Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για φθίνουσα πορεία των διαδηλώσεων, υποστηρίζοντας ότι στη Μόσχα συγκεντρώθηκαν μόλις 2.000 άνθρωποι, κάτι που οι οργανωτές αμφισβητούν. 

Σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικές δυνάμεις άσκησαν βία εναντίον των διαδηλωτών, συλλαμβάνοντας αρκετούς εξ αυτών. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD – Info, 5.400 πολίτες σε όλη τη χώρα οδηγήθηκαν σε κράτηση. Μεταξύ αυτών ήταν και η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο της τάξης των 220 ευρώ για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι μεταξύ των διαδηλωτών «υπήρχαν αρκετοί χούλιγκαν και προβοκάτορες».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά για τη βίαιη καταστολή» στη Ρωσία και ζήτησε την απελευθέρωση του Ναβάλνι. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς, η οποία ωστόσο απέρριψε την έκκληση της Γαλλίας να εγκαταλείψει η Γερμανία τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή