ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί που έριξαν σπρέι πιπεριού σε εννιάχρονη

ΗΠΑ: Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί που έριξαν σπρέι πιπεριού σε εννιάχρονη

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι αστυνομικοί οι οποίοι πέρασαν χειροπέδες και έριξαν σπρέι πιπεριού σε κορίτσι εννιά ετών κατά τη διάρκεια επέμβασής τους την Παρασκευή στην πόλη Ρότσεστερ (πολιτεία της Νέας Υόρκης), κατόπιν εντολής της δημάρχου.

«Δυστυχώς, η πολιτειακή νομοθεσία (της Νέας Υόρκης) και η συλλογική σύμβαση με εμποδίζουν να λάβω ταχύτερα και σοβαρότερα μέτρα», σημείωσε η δήμαρχος, Λόβλι Γουόρεν, σε μήνυμά της προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δήμος δεν διευκρίνισε πόσοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέτρο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα που διενεργεί η αστυνομία του Ρότσεστερ.

Πλάνα από τις κάμερες που φόραγαν οι αστυνομικοί, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προχθές Κυριακή, δείχνουν ότι τουλάχιστον επτά εξ αυτών ήταν παρόντες στο συμβάν. Κατά τον υπαρχηγό της αστυνομίας του Ρότσεστερ, Αντρέ Άντερσον, το κορίτσι είχε καταληφθεί νωρίτερα από μανία, παραληρούσε, απειλούσε να σκοτώσει τη μητέρα του και να αυτοκτονήσει.

ΗΠΑ: Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί που έριξαν σπρέι πιπεριού σε εννιάχρονη-1

Rochester Police Department/Handout via REUTERS

Όπως καταγράφουν τα πλάνα, αστυνομικοί προσπαθούν να λογικέψουν το παιδί, προτού του περάσουν χειροπέδες και το αναγκάσουν να καθίσει στο πίσω κάθισμα περιπολικού. Το κορίτσι έκλαιγε, φώναζε, εξεγειρόταν, αστυνομικοί το προειδοποίησαν ότι θα του έριχναν σπρέι πιπεριού, κατόπιν το έκαναν πράγματι, εξαγριώνοντάς το ακόμα περισσότερο.

Ο Αντρέ Άντερσον ανέφερε ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν πρόθεση να συλλάβουν το παιδί, αλλά να το πάνε σε νοσοκομείο, όπου το διακόμισαν εντέλει, προτού βγει μερικές ώρες αργότερα. Τα πλάνα συγκλόνισαν και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Χθες, εν μέσω χιονόπτωσης και με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται κάτω από το μηδέν, πολλές δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ρότσεστερ για να διαδηλώσουν, έπειτα από το νέο επεισόδιο. «Το Ρότσεστερ πρέπει να αντιμετωπίσει το αληθινό πρόβλημα που έχει με την υπευθυνότητα της αστυνομίας», τόνισε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

ΗΠΑ: Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί που έριξαν σπρέι πιπεριού σε εννιάχρονη-2
REUTERS/Lindsay DeDario

Η αστυνομία του Ρότσεστερ είχε προσελκύσει για άλλη μια φορά τους προβολείς της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο, μετά τη σύλληψη του Αφροαμερικανού Ντάνιελ Προυντ, ο οποίος κατέληξε από ασφυξία. Η ιατροδικαστική υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Ντάνιελ Προυντ ήταν ανθρωποκτονία.

Το σκάνδαλο πυροδότησε διαδηλώσεις στην πόλη και στη Νέα Υόρκη, με αίτημα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία του Ρότσεστερ. Οι κινητοποιήσεις εξώθησαν τον επικεφαλής της αστυνομίας, τον Αφροαμερικανό Λαρόν Σινγκλτέρι, να παραιτηθεί από το αξίωμά του τον Σεπτέμβριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP