Δειλό άνοιγμα στην Ιταλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία αύξησε το κόστος του μεγάλου δημόσιου χρέους της, καθώς οι διεθνείς αγορές ανησυχούσαν για το συνδυαστικό αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας και της πανδημίας στην οικονομία. Χθες όμως οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ξαφνικά πήραν την κατιούσα. Βασικός λόγος, τα σενάρια που πιθανολογούν ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μάριο Ντράγκι, τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έναν άνθρωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Ιταλό τραπεζίτη επιδιώκει το κόμμα Viva Italia, ελάσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού που κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα. Ο αρχηγός του κόμματος, πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, είναι εκείνος που προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Ως προϋπόθεση για τη στήριξη μιας νέας κυβέρνησης θέτει να δρομολογηθεί ριζικός ανασχηματισμός, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών Ρομπέρτο Γκαλτιέρι.

Ωστόστο το Δημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται ο Γκαλτιέρι, διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένο να τον θυσιάσει. Ρεπορτάζ ιταλικών μέσων αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ευνοεί τη συνέχεια στα βασικά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Οικονομίας, της Αμυνας και της Υγείας. Το τοπίο ενδέχεται να ξεκαθαρίσει κατά τι σήμερα, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο αναμένεται να ενημερώσει τον Ματαρέλα γύρω από την πρόοδο στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε χθες το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, τον τελευταίο χρόνο χάθηκαν, λόγω πανδημίας, 440.000 θέσεις εργασίας, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών και εποχικά εργαζομένων. Η ανεργία φτάνει σήμερα το 9% στο σύνολο του πληθυσμού και το 29,7% στους νέους, ποσοστά που θα ήταν πολύ υψηλότερα αν η κυβέρνηση Κόντε δεν είχε μπλοκάρει προσωρινά τις απολύσεις μονίμων εργαζομένων.

Μια νότα αισιοδοξίας έδωσε η χθεσινή χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19 στην Ιταλία, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι γείτονές της κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στη μεγάλη πλειονότητά τους οι ιταλικές περιφέρειες κατατάσσονται πλέον στο «κίτρινο», δηλαδή χαρακτηρίζονται από μέτριο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, γεγονός που επέτρεψε να ξανανοίξουν διάσημα μνημεία της Ρώμης, όπως το Κολοσσαίο και η Καπέλα Σιξτίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή