Υποψήφιος για Νομπέλ Ειρήνης ο Κούσνερ

Υποψήφιος για Νομπέλ Ειρήνης ο Κούσνερ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Για Νομπέλ Ειρήνης προτάθηκαν ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του τέως προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ο αναπληρωτής του, Αβι Μπέρκοβιτς, για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη σύναψη τεσσάρων συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών, οι οποίες είναι γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ». 

Ο Κούσνερ και ο Μπέρκοβιτς, που διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συνέβαλαν στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο. Τους δύο πρώην συμβούλους του τέως προέδρου Τραμπ πρότεινε για το Νομπέλ Ειρήνης ο νομικός Αλαν Ντέρσοβιτς, ο οποίος είχε το δικαίωμα να το κάνει ως επίτιμος καθηγητής Δικαίου στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο Ντέρσοβιτς, επίσης, υπερασπίστηκε τον Τραμπ κατά την πρώτη παραπομπή του. Πρόσφατα δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η Γερουσία οφείλει να απορρίψει τη νέα παραπομπή εναντίον του, επειδή πλέον δεν κατέχει το προεδρικό αξίωμα. 

Στην επιστολή που απέστειλε προς την επιτροπή των βραβείων Νομπέλ, ο Ντέρσοβιτς αναφέρθηκε και στη συμβολή του πρώην Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν και του Ισραηλινού πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Ρον Ντέρμερ, στη διαδικασία των «συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ – αραβικού κόσμου».  

Η προθεσμία  κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Νομπέλ 2021 έληξε την Κυριακή. Μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνεται ο Ρώσος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, η ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες προσωπικότητες και οργανισμοί.

Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ», που ανακοινώθηκαν τμηματικά τους τελευταίους μήνες, θεωρούνται η σημαντικότερη διπλωματική εξέλιξη των τελευταίων 25 χρόνων στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η περιοχή ετοιμάζεται για σύγκρουση με το Ιράν. Ο Τζάρεντ Κούσνερ, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι νιώθει τιμή που κατονομάστηκε ως υποψήφιος για το βραβείο.

Η νέα κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες εθνικής ασφάλειας που συνήφθησαν επί προεδρίας Τραμπ, ανάμεσα στις οποίες οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή