40 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Μαρτίου από την AstraZeneca

40 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Μαρτίου από την AstraZeneca

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εννέα εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της, το οποίο εγκρίθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές την Παρασκευή, θα παραδώσει το α΄ τρίμηνο του έτους η AstraZeneca. Σύμφωνα με tweet, την Κυριακή, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η εταιρεία δεσμεύθηκε ότι θα παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Μαρτίου, έναντι 31 εκατομμυρίων που είχε ενημερώσει ότι θα παραδώσει στις 22 Ιανουαρίου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία θα επεκτείνει την παραγωγική ικανότητά της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημειώνεται ότι οι 40 εκατομμύρια δόσεις παραμένουν κατά 50% μειωμένες σε σχέση με τις (αναθεωρημένες προς τα κάτω) δεσμεύσεις της εταιρείας τον περασμένο Δεκέμβριο για το α΄ τρίμηνο – και λιγότερες από το 1/3 των αρχικών δεσμεύσεων. Επιπλέον, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων για το β΄ τρίμηνο. 

Το Reuters είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι στην τηλεδιάσκεψη με την καθοδηγητική επιτροπή εμβολίων της Ε.Ε. την Τετάρτη, η AstraZeneca είχε προτείνει να παραδώσει 8 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις – ποσότητα που είχε απορριφθεί από τους Ευρωπαίους ως ανεπαρκής.  

Υπό πίεση

Η κ. Φον ντερ Λάιεν βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση. Χθες αποπειράθηκε να μεταθέσει την ευθύνη για το φιάσκο με την παρ’ ολίγον επιβολή συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας την Παρασκευή στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο και επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο εκπρόσωπός της Ερίκ Μαμέρ δήλωσε στο μεσημεριανό briefing ότι το επιτελείο του κ. Ντομπρόβσκις είχε την ευθύνη για την κατάρτιση του κανονισμού για τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων.

Με τις πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αυξάνονται, η πρόεδρος της Κομισιόν δέχθηκε από σήμερα και τις επόμενες ημέρες να εμφανιστεί στις συνεδριάσεις των βασικών κοινοβουλευτικών ομάδων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Renew Europe και Πράσινοι) για να δώσει εξηγήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις.

Παράλληλα χθες, το βρετανικό Sky News μετέδωσε ότι η σύμβαση της AstraZeneca με το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν έχει δημοσιευτεί, εγγυάται προτεραιότητα στις δόσεις προς τη χώρα – κάτι που αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία απέναντι στην Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με ηγέτες των κρατιδίων, κορυφαία στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών, την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο CEO της BioNTech Σιρκ Πέτινγκ επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του μαζί με την Pfizer θα παραγάγουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους φέτος. Ο κ. Πέτινγκ αναφέρθηκε στην «τροποποίηση των διαδικασιών παραγωγής στις εγκαταστάσεις της Pfizer στο Puurs του Βελγίου», που «ολοκληρώθηκε επιτυχώς» και «έχουμε πλέον επανέλθει στο αρχικό πρόγραμμα των παραδόσεων δόσεων προς την Ε.Ε.». Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Πέτινγκ, «το εργοστάσιο της BioNTech στο Μάρμπουργκ έλαβε άδεια παραγωγής» και θα ξεκινήσει να παράγει δόσεις μέσα στον Φεβρουάριο. Τρίτον, το ευρωπαϊκό δίκτυο παραγωγής της κοινοπραξίας «συνεχίζει να διευρύνεται», από τρεις τοποθεσίες τον περασμένο Δεκέμβριο, σε 13 σήμερα.

«Πιθανές νέες συμφωνίες»

«Θα ενισχύσουμε περαιτέρω αυτό το δίκτυο και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με περισσότερους εταίρους με την αναγκαία τεχνογνωσία για πιθανές νέες συμφωνίες», είπε το στέλεχος της BioNTech. Η Pfizer και η BioNTech «συνεχίζουν να εργάζονται για την αύξηση των παραδόσεων, αρχής γενομένης την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου, διασφαλίζοντας ότι θα προμηθεύσουμε την πλήρη ποσότητα των δόσεων στις οποίες είχαμε δεσμευτεί συμβατικά στο α΄ τρίμηνο και έως και 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις προς την Ε.Ε. στο β΄ τρίμηνο», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή