Πρώτη επαφή Άγκυρας – Ουάσιγκτον επί εποχής Μπάιντεν

Πρώτη επαφή Άγκυρας – Ουάσιγκτον επί εποχής Μπάιντεν

Μεταξύ Ιμπραΐμ Καλίν και Τζέικ Σάλιβαν

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν. 

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη επαφή της Άγκυρας με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, την ώρα που ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου έναντι της Τουρκίας.

Κατά την ακροαματική διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του στη Γερουσία, πριν από λίγες ημέρες, ο Αντονι Μπλίνκεν, αναφέρθηκε επικριτικά στη γειτονική χώρα, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την επιλογή ενός «λεγόμενου στρατηγικού μας εταίρου» να αγοράσει τους S-400 και να εναρμονίζεται «με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία».

Όπως έχει γράψει η «Κ» η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ακολουθήσει πολιτική «καρότου και μαστιγίου», καθώς θα επικρίνει μεν την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρεί να την «κρατήσει στη Δύση».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, είχε δηλώσει ότι ο Μπάιντεν «ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα, ήρθε τέσσερις φορές στην Τουρκία και γνωρίζει την περιοχή. Οι επαφές μας με την ομάδα μετάβασης έως τώρα είναι πολύ θετικές», όπως και ότι οι συνεργάτες του νέου Αμερικανού προέδρου «δηλώνουν ότι επιθυμούν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Τουρκία και να γυρίσουν σελίδα».

Από την ημέρα που ορκίστηκε νέος πρόεδρος ο Μπάιντεν, ο Καλίν έκανε γνωστό πως η Άγκυρα επιθυμεί τερματισμό των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κυρίως για τα μαχητικά F-35, συνεργασία κατά του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και να μην επανέλθει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ στην πολιτική στήριξης των Κούρδων στη Συρία. Ωστόσο και στα τρία αυτά μέτωπα το σκηνικό δεν είναι ευνοϊκό για την Τουρκία. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους Κούρδους, θέμα ευαίσθητο για τον Ερντογάν, καθώς ο Μπάιντεν είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή