O κορωνοϊός δεν εμπόδισε την 135η Ημέρα της Μαρμότας (βίντεο)

O κορωνοϊός δεν εμπόδισε την 135η Ημέρα της Μαρμότας (βίντεο)

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 1886, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων συγκεντρώνονται, το πρωί της δεύτερης ημέρας του Φεβρουαρίου, στο Punxsutawney της Πενσιλβάνια για να παρακολουθήσουν τη μαρμότα (είδος σκίουρου) να προβλέπει τον καιρό των επόμενων εβδομάδων.

Το έθιμο, όπως λέγεται, έφτασε στη Βόρεια Αμερική από τους Γερμανούς μετανάστες κι επιβάλλει τον χειμώνα να τελειώνει, αν η μαρμότα δεν δει τη σκιά της, βγαίνοντας από τη φωλιά λόγω της συννεφιάς. Αν όμως ο καιρός είναι ηλιόλουστος και η μαρμότα, βλέποντας τη σκιά της, επιστρέψει στη φωλιά της θα σημαίνει πως ο χειμώνας θα παραταθεί για έξι εβδομάδες.

Αν και οι «προβλέψεις» της μαρμότας δεν κρίνονται ως επιβεβαιωμένες, το έθιμο καθαυτό επαναλαμβάνεται σταθερά από τον 19ο αιώνα. Mάλιστα, δεν κατάφερε να σταθεί εμπόδιο ούτε η πανδημία κι έτσι χωρίς τον κόσμο που συγκεντρωνόταν τα προηγούμενα χρόνια, με μάσκες και σε ζωντανή μετάδοση, ο Φιλ, όπως ονομάζεται η μαρμότα που τελεί «χρέη» μάντη, προμήνυσε πως ο χειμώνας θα διαρκέσει ακόμη 6 εβδομάδες.

Ο Φιλ ξύπνησε σήμερα, στις 7:25 π.μ, μπροστά σε περίπου 16 μέλη του κλαμπ που διασφαλίζει την τήρηση του εθίμου, αλλά είδε τη σκιά του και ξανά μπήκε στη φωλιά του. 

«Θα έρθουν έξι ακόμη εβδομάδες χειμώνα», ανακοίνωσε ένα από τα μέλη, ερμηνεύοντας την κίνηση της μαρμότας.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Φιλ είχε προβλέψει πως η άνοιξη θα ερχόταν νωρίς, αφού δεν είχε δει τη σκιά του. Ωστόσο, η εξέλιξη του καιρού δεν συμβαδίζει πάντα τις «εκτιμήσεις» του. Μάλιστα, ο Φιλ δεν είναι ο μόνος που κάνει μετεωρολογικές προβλέψεις, καθώς το έθιμο διεξάγεται και σε άλλες πολιτείες, με μαρμότες που έχουν καλύτερα στατιστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή