DW: Τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν οι δηλώσεις Καρενμπάουερ – Ακάρ στα ΜΜΕ

DW: Τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν οι δηλώσεις Καρενμπάουερ – Ακάρ στα ΜΜΕ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από μία ώρα ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο Βερολίνο η συνάντηση της γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ με τον τούρκο ομόλογο της Χουλουσί Ακάρ. Την τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες δηλώσεις των δύο υπουργών στα μίντια μετά το πέρας των συνομιλιών. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε στην Deutsche Welle ως αιτία, την επίσπευση της επιστροφής του κ. Ακάρ στην Τουρκία.

Η Γερμανία παραμένει σε ρόλο διαμεσολαβητή

Σε γραπτή ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΑΜ, η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως «ιδιαίτερο και καλό μήνυμα μεταξύ εταίρων». Όπως ακόμη τονίζει, «η Τουρκία είναι και παραμένει ένας σημαντικός νατοϊκός εταίρος». «Διάλογος και συμφιλίωση ανάμεσα στους νατοϊκούς εταίρους Γερμανία και Τουρκία είναι ουσιώδους σημασίας. Οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να υπάρχει ένα σταθερό νοτιοανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ» αναφέρεται. Επιπλέον, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας πιστοποιεί στην Άγκυρα ότι «είναι ένας αξιόπιστος και στενός εταίρος, ο οποίος συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.»

Επίσης επισημαίνει ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν και «δύσκολα θέματα», ειδικά η αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ χαιρετίζει «ιδιαίτερα» την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στους «δύο νατοϊκούς εταίρους». «Καθοριστικό είναι ότι πιάστηκε ξανά το νήμα του διαλόγου», επισημαίνει. «Θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μεσόγειο», υπογραμμίζει. «Ελπίζω πως όλες οι πλευρές θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για διάλογο», δηλώνει, για να τονίσει στη συνέχεια ότι βλέπει τη Γερμανία στο ρόλο του διαμεσολαβητή.

Δηλώσεις κομμάτων

Σε δηλώσεις τους στο δίκτυο περιφερειακού τύπου RND πριν την έναρξη των συνομιλιών, πολιτικοί διαφόρων κομμάτων είχαν ζητήσει από την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ να μιλήσει «χωρίς περιστροφές» με τον τούρκο ομόλογό της. Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπρόσωπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κ.Ο. των Πρασίνων, Όμιντ Νούριπουρ. Όπως υπογράμμισε, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει «να βρει το θάρρος, να πει τα πράγματα με το όνομα τους.» Η υπουργός Άμυνας θα πρέπει να θίξει το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας και να καταδικάσει την καταπίεση που ασκείται. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει ανεχτή η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στη Λιβύη. Η δε εκπρόσωπος για θέματα Άμυνας της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών, Σίμτγε Μέλερ, έκανε λόγο για «υψηλές προσδοκίες» από την επίσκεψη Ακάρ. Προπαντός σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ καταλόγισε στην Άγκυρα ότι ακολουθεί μια «επιθετική εξωτερική πολιτική» στη Λιβύη και τη Συρία και ότι απειλεί στη Μεσόγειο τους «ευρωπαίους εταίρους» Ελλάδα και Κύπρο. Την ίδια στιγμή «καταπιέζονται στο εσωτερικό δημοσιογράφοι, αντιφρονούντες και μειονότητες.» Η κ. Κραμπ-Καρενμπάουρ θα πρέπει να διασαφηνίσει στον κ. Ακάρ, πως για αυτούς τους λόγους η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Σε περίπτωση όμως που η Άγκυρα εγκαταλείψει την πολιτική αντιπαράθεσης, τότε θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λάμπσντορφ, να ανοίξει η προοπτική τόσο για τη χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ όσο και για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης. Ο  πολιτικός των Φιλελευθέρων κατέστησε επίσης σαφές, ότι η Τουρκία είναι «απαραίτητη» ως μέλος του ΝΑΤΟ και αποδείχτηκε «σημαντικός εταίρος» της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη συμφωνία στο προσφυγικό. «Οι καλές σχέσεις», δήλωσε, «είναι συνεπώς προς το συμφέρον και των δύο».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουε χαιρέτισε την επανάληψη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρ, υπογραμμίζοντας πως μια «νέα επιδείνωση» πρέπει να αποφευχθεί.

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή