Οι ΗΠΑ σταματούν τη βοήθεια στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα

Οι ΗΠΑ σταματούν τη βοήθεια στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν κι επισήμως ότι ο στρατός της Μιανμάρ διέπραξε “πραξικόπημα” σε βάρος της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η βοήθεια που στέλνει στη χώρα αυτή η Ουάσιγκτον» ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αφού εξετάσαμε προσεκτικά τα γεγονότα και τις συνθήκες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η ηγέτιδα του κυβερνώντος κόμματος της Μιανμάρ και ο Ουίν Μιντ, ο πρόεδρος της εκλεγμένης κυβέρνησης, καθαιρέθηκαν με στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου», είπε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Η παραπάνω ανακοίνωση προμηνύει περιορισμούς στη βοήθεια που λαμβάνει η κυβέρνηση της Μιανμάρ από τις ΗΠΑ. 

«Η άμεση βοήθεια προς το κράτος διακόπτεται αυτομάτως, όμως το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό, σχεδόν τίποτα. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας δίνεται σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος, η οποία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τα ακριβή ποσά που λαμβάνει η Μιανμάρ κάθε χρόνο.

«Επιπλέον, θα εξετάσουμε όλα τα προγράμματα βοήθειας, ώστε να αποφύγουμε να επωφεληθούν εμμέσως το κράτος ή οι πραξικοπηματίες» επεσήμανε.

Όπως είπε, δεν θα περιοριστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγείται κατά κύριο λόγο για τη μειονότητα των Ροχίνγκια.

Να σημειωθει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει απειλήσει ότι θα επαναφέρει όλες τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στη Μιανμάρ αλλά τις οποίες ήρε σταδιακά η Ουάσιγκτον την τελευταία δεκαετία για να επιβραβεύσει τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της χώρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή