Η Δύση καταγγέλλει, η Μόσχα κλείνει τα αυτιά της

Η Δύση καταγγέλλει, η Μόσχα κλείνει τα αυτιά της

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τις εκκλήσεις δυτικών χωρών να αποφυλακίσει τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς τις αποκομμένες από την πραγματικότητα, ενώ είπε στη Δύση να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Και συστήνουμε όλοι να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Σημειώνεται ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε 3,5 χρόνια φυλάκισης, κατόπιν απόφασης ότι ο ίδιος είχε παραβιάσει τους όρους αναστολής της ποινής του, προβλέποντας ωστόσο ότι η περίοδος φυλάκισης θα μειωθεί αναλογικά με το διάστημα που είχε περάσει νωρίτερα σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι έχουν καλέσει τους υποστηρικτές του να προχωρήσουν άμεσα σε διαμαρτυρίες κατά της απόφασης στο κέντρο της Μόσχας, ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

Αντιδράσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους μετά την καταδίκη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, καλώντας τη Μόσχα να τον απελευθερώσει «αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις».

«Μολονότι συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα συντονιστούμε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει επειδή δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Από το Βερολίνο, ο Γερμανός ομολόγος του Χάικο Μάας χαρακτήρισε «πλήγμα» στο κράτος δικαίου την καταδίκη του Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 ετών και ζήτησε την αποφυλάκισή του.

«Η σημερινή απόφαση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι ένα πικρό πλήγμα σε βάρος των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στη Ρωσία», έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» τη δίκη. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως», πρόσθεσε.

Την αποφυλάκιση του Ρώσου μπλόγκερ, καθώς επίσης και όλων «των ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες» ζήτησε και η Βρετανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η δικαστική απόφαση «που στοχοθετεί το θύμα μιας δηλητηρίασης αντί για εκείνους που ευθύνονται δείχνει ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις πιο βασικές δεσμεύσεις που αναμένει κανείς από ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.

Η Λιθουανία από την πλευρά της κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, απειλώντας ότι αν οι Βρυξέλλες δεν ενεργήσουν γρήγορα, το Βίλνιους θα προχωρήσει μόνο του. «Ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας είναι πλέον εφικτός μόνο μέσω της γλώσσας των κυρώσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Εκκλήσεις για άμεση απελευθέρωση

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του».

Άμεση απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου ζητεί και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδικάζοντας την απόφαση για φυλάκισή του.

«Καταδικάζω την απόφαση φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι με τον πιο ισχυρό τρόπο», σημειώνει.

Την έκκληση της Ε.Ε. να απελευθερωθεί αμέσως ο Ναβάλνι, επανέλαβε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του – η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις», τόνισε.

Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του – η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε και εκείνος, από την πλευρά του, την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και δήλωσε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν αποτελεί ποτέ έγκλημα. Καλούμε σε άμεση απελευθέρωσή του», ανέφερε στο Twitter o Μακρόν.

Επιπλέον η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανέφερε σε tweet της ότι «η ετυμηγορία εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι απέχει πολύ από πρότυπα κανόνων δικαίου. Ο Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως».

«Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Πάνω από 500 συλλήψεις στη Ρωσία

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε την Τρίτη περισσότερα από 500 άτομα, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων OVD-Info.

Η αστυνομία συνέλαβε νωρίτερα υποστηρικτές του Ναβάλνι καθώς οι τελευταίοι επιχείρησαν να συγκεντρωθούν κοντά στο δικαστήριο όπου προσερχόταν για την ανακοίνωση της ποινής του.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή