Ερντογάν κατά ομοφυλοφίλων

Ερντογάν κατά ομοφυλοφίλων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησε το Σαββατοκύριακο η τουρκική αστυνομία για φωτομοντάζ, στο οποίο απεικονίζεται η πολύχρωμη σημαία του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων να κυματίζει πάνω από τη Μέκκα. Την εικόνα είχαν αναρτήσει σε πανό φοιτητές, που διαδήλωναν την Παρασκευή κατά του διορισμένου από την κυβέρνηση πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

Νέα διαδήλωση φοιτητών πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στον χώρο του πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να προβαίνει σε δεκάδες προσαγωγές. Λίγο νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε, μιλώντας μέσω βίντεο στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP: «Θα βοηθήσουμε τους νέους μας να βρουν τον δρόμο τους, όχι ως μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, αλλά ως νέοι ενός έθνους με ένδοξο παρελθόν. Δεν είσαστε η νεολαία ΛΟΑΤΚΙ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ), ούτε οι νέοι που διαπράττουν βανδαλισμούς. Είστε αυτοί που επιδιορθώνουν τις τραυματισμένες καρδιές». Παρότι η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη από ιδρύσεως του σύγχρονου τουρκικού κράτους, οι ομοφυλόφιλοι υφίστανται διακρίσεις και γίνονται αντικείμενο κοινωνικής καταδίκης.

Διαδηλώσεις κατά του διορισμού του νέου πρύτανη, με στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα AKP, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά σε πόλεις της Τουρκίας. 

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης την Παρασκευή, φοιτητές ανήρτησαν το επίμαχο πανό απέναντι από τα γραφεία της πρυτανείας. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες «διασποράς μίσους στον πληθυσμό». Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού χαρακτήρισε τους τέσσερις συλληφθέντες «ομοφυλόφιλα φρικιά». Η χθεσινή φοιτητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας, ενώ αιτήματα των διαδηλωτών ήταν και πάλι η παραίτηση του νέου πρύτανη και η άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης να επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον 159 διαδηλωτές προσήχθησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή