Αποτελεσματικό κατά 91,6% το Sputnik V

Αποτελεσματικό κατά 91,6% το Sputnik V

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεσματικό κατά 91,6% και ασφαλές στην αποτροπή εμφάνισης συμπτωμάτων της λοίμωξης από κορωνοϊό εμφανίζεται ότι είναι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. To ενθαρρυντικό συμπέρασμα εξήχθη από την ανάλυση των δεδομένων από περίπου 20.000 εθελοντές, κυρίως λευκούς και ενηλίκους, εκ των οποίων το 75% εμβολιάστηκε με το ρωσικό σκεύασμα. Οι εμβολιασμοί, επίσης, δεν προκάλεσαν αξιοσημείωτες παρενέργειες, παρά κάποιες συνηθισμένες, όπως ήπια συμπτώματα γρίπης, πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση ή αδυναμία. Το Sputnik V, όπως τα περισσότερα άλλα εμβόλια, χορηγείται σε δύο δόσεις, με ενδιάμεσο διάστημα 21 ημερών.

Στην ίδια επιθεώρηση αναφέρεται πως το εμβόλιο της AstraZeneca δρα σημαντικά στην ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού (67% μείωση στα θετικά δείγματα μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί) και ένα τρίμηνο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων δεν αλλάζει τη σημαντική αυτή προστασία. 

Το ρωσικό εμβόλιο, όπως και αυτό που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, στηρίζεται σε μια τροποποιημένη μορφή αδενοϊού (του ιού του κοινού κρυολογήματος) που μεταφέρει γενετικές πληροφορίες ώστε τα κύτταρά μας να παραγάγουν την πρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού. Αυτή, στη συνέχεια, πυροδοτεί ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, θωρακίζοντας τον οργανισμό έναντι της COVID-19. Η ιδιαιτερότητα του ρωσικού εμβολίου, συγκριτικά με το βρετανικό, έγκειται στη χρήση δύο αδενοϊών, ώστε η ανοσοποιητική αντίδραση να είναι ισχυρότερη. Στη δημοσίευσή τους στο The Lancet, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω μελετών σχετικά με την αποτροπή της ασυμπτωματικής μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αξιολογηθεί ανεξάρτητα η αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης του. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, αντιμέτωπα με τις μεγάλες ελλείψεις εμβολιαστικών δόσεων, πολλά κράτη των Βαλκανίων στρέφονται στο ρωσικό αλλά και στο κινεζικό εμβόλιο. Η Σερβία είναι το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που χορηγεί το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή