Αποστάσεις Ε.Ε. από την AstraZeneca

Αποστάσεις Ε.Ε. από την AstraZeneca

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διατηρείται η ένταση μεταξύ της Κομισιόν και της AstraZeneca. H αδυναμία της εταιρείας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19 οδήγησε προχθές τη Σάντρα Γκαλίνα, γενική διευθύντρια Υγείας της Επιτροπής και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης για τα εμβόλια, να πει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να βασιστεί στην εταιρεία, όπως ήλπιζε.

Μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι το σκεύασμα της αγγλοσουηδικής εταιρείας «επρόκειτο να είναι το μαζικό εμβόλιο για το πρώτο τρίμηνο» του 2021. Το γεγονός ότι η εταιρεία ενημέρωσε (στις 22.1) ότι θα παραδώσει μόνο το 25% των συμφωνημένων δόσεων για το α΄ τρίμηνο αντιπροσωπεύει «πραγματικό πρόβλημα» για τους «27», τόνισε η κ. Γκαλίνα. Η Κομισιόν, πλέον, όπως είπε, θα βασίσει τη στρατηγική περισσότερο στο εμβόλιο των BioNTech/Pfizer και σε αυτό της Johnson & Johnson, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις επόμενες εβδομάδες. Η γενική διευθύντρια Υγείας ανέφερε επίσης ότι, στο πλαίσιο των συμβάσεων προαγοράς ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις φαρμακευτικές εταιρείες, «μπορούμε είτε να λάβουμε τα προϊόντα είτε (να μας επιστραφούν) τα ποσά που έχουμε πληρώσει».

Στη χθεσινή τακτική ενημέρωση πάντως, ο εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ερίκ Μαμέρ, έλαβε αποστάσεις από τις δηλώσεις της κ. Γκαλίνα. Επικαλούμενος τη χθεσινή συνέντευξη της προέδρου της Επιτροπής (μεταξύ άλλων και στην «Κ»), στην οποία μιλάει για «θετικό βήμα» με την αύξηση των παρεχόμενων δόσεων στο α΄ τρίμηνο και για «καλή συνεργασία πλέον» με την εταιρεία, ο κ. Μαμέρ σημείωσε ότι η λογική του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου είναι ακριβώς η αποφυγή της εξάρτησης από τον έναν ή τον άλλο παραγωγό.

Απέναντι στη διογκούμενη διεθνή κριτική που προκάλεσε η θεσμοθέτηση του μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε χθες ότι ««γνωρίζουμε για τις ανησυχίες τρίτων χωρών και θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό» για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των εταιρειών και προς τις χώρες αυτές. H Ιαπωνία χθες έγινε η νεότερη χώρα που εξέφρασε σχετικές ανησυχίες, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει ότι ο μηχανισμός της Ε.Ε. έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στις ιαπωνικές προμήθειες.

Τέλος, καθώς εντείνεται η συζήτηση για αναζήτηση επιπλέον εμβολίων εκτός Ευρώπης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση για το ρωσικό εμβόλιο (Sputnik V), τόνισε ότι «όλα τα εμβόλια που είναι αποτελεσματικά και ασφαλή είναι ευπρόσδεκτα», αρκεί να εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και να διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Ε.Ε. Θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο σε αυτό το χρονικό σημείο» να αποκτήσει η Ε.Ε. πρόσβαση σε νέα εμβόλια με την ταχύτητα που απαιτείται, πρόσθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή