Ανησυχία για την ανθεκτικότητα των μεταλλάξεων

Ανησυχία για την ανθεκτικότητα των μεταλλάξεων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικές είναι οι επιστημονικές διαπιστώσεις όσον αφορά την ανθεκτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στις συμβατικές θεραπείες αλλά και στα εμβόλια. Την ίδια στιγμή, βρετανική μελέτη αποδεικνύει ότι, χάρη στην εξέλιξη των θεραπευτικών μεθόδων κατά της COVID-19, τα ποσοστά θανάτου των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ εμφανίζουν σημαντική μείωση από την πρώτη φάση της πανδημίας. Από 60% στα τέλη Μαρτίου, κυμαίνονταν στο 33,4% στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Ευρώπη. 

Ενα από τα πιο ισχυρά φαρμακευτικά όπλα κατά της COVID-19, τα μονοκλωνικά αντισώματα, αποδεικνύονται αναποτελεσματικά έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Οπως επισημαίνει ο Νικ Κάμακ, επικεφαλής του τμήματος «Επιταχυντής Θεραπειών κατά της COVID-19» του Ιδρύματος Wellcome, δεν είναι μόνο τα μονοκλωνικά αντισώματα που αχρηστεύονται, αλλά καμία από τις θεραπείες που χορηγούνται σήμερα κατά της νόσου δεν θα παραμείνει αποτελεσματική στο διηνεκές, εξαιτίας των σημαντικών γενετικών μεταβολών που εμφανίζει ο κορωνοϊός. Οι ερευνητές, τονίζει, οφείλουν να εντοπίσουν «σταθερές» περιοχές του και να στοχεύσουν τα συνθετικά αντισώματα που θα παρασκευάσουν εναντίον τους.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί μια περαιτέρω γενετική μεταβολή της λεγόμενης βρετανικής μετάλλαξης. Οι επιστήμονες του υγειονομικού φορέα της Αγγλίας διαπίστωσαν ότι αυτή η νέα μετάλλαξη είναι ανθεκτικότερη έναντι των εμβολίων. Η μετάλλαξη του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στο Κεντ τον Δεκέμβριο είναι κατά 25% έως 40% περισσότερο μεταδοτική, ενώ κάποιες μη ολοκληρωμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι πιθανώς να είναι και πιο θανατηφόρος.

Ομως, το νέο, δεύτερο μεταλλαγμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε επίσης στη Βρετανία, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ομοιότητα με αυτό της Νότιας Αφρικής και έτσι διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα διαφυγής από τα αντισώματα. Η εξουδετέρωσή του, εργαστηριακά, απαίτησε δεκαπλάσια ποσότητα αντισωμάτων συγκριτικά με τη «συμβατική» βρετανική μετάλλαξη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή