ΠΟΥ: Ο «εθνικισμός των εμβολίων» βλάπτει όλο τον κόσμο

ΠΟΥ: Ο «εθνικισμός των εμβολίων» βλάπτει όλο τον κόσμο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών και ο «εθνικισμός των εμβολίων» εγείρει μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού στην κλίμακα που απαιτείται για να έρθει το τέλος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, διαμήνυσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους.

«Παρά τον αυξανόμενο αριθμό επιλογών ως προς τον εμβολιασμό, οι τρέχουσες παραγωγικές δυνατότητες καλύπτουν μόνο πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης», ανέφερε σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Policy.

«Το να αφήνεται η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς εμβόλιο όχι μόνο θα διαιωνίσει χωρίς να χρειάζεται την αρρώστια, τους θανάτους, την οδύνη των συνεχιζόμενων lockdown, αλλά θα συμβάλει να εμφανιστούν κι άλλα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού», καθώς ο ιός και η ασθένεια που προκαλεί θα «συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε απροστάτευτους πληθυσμούς», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Αποτελεσματικό κατά 91,6% το Sputnik V

Στο μεταξύ, αποτελεσματικό κατά 91,6% και ασφαλές στην αποτροπή εμφάνισης συμπτωμάτων της λοίμωξης από κορωνοϊό εμφανίζεται ότι είναι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Στροφή Ε.Ε. σε άλλα εμβόλια

Την ίδια ώρα, αποστάσεις από την AstraZeneca λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εμβολιαστικής της στρατηγικής κατά της Covid-19 το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από τις σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την αγγλοσουηδική εταιρεία.

Η γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σάντρα Γκαλίνα, τόνισε την Τρίτη ότι η Κομισιόν στρέφεται πλέον προς τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις BioNTech/Pfizer και Johnson & Johnson.

Φον ντερ Λάιεν στην «Κ»: Πάμε για 500 εκατ. δόσεις, παρά τα σκαμπανεβάσματα

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ανταποκριτές ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η «Κ», επεσήμανε ότι σχεδόν 500 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ενδέχεται να έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έως το τέλος του πρώτου μισού του 2021.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή