Δριμεία επίθεση Μακόνελ κατά της Γκριν

Δριμεία επίθεση Μακόνελ κατά της Γκριν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με «καρκίνο» στα σπλάγχνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρομοίασε χθες ο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, την εκπρόσωπο της συνωμοσιολογικής ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος, βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν. Στις «περγαμηνές» με τις οποίες η Γκριν εισήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων περιλαμβάνονται η υποστήριξή της για τον αποκεφαλισμό της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, η διάδοση τερατολογιών περί δικτύου σατανιστών και παιδεραστών στην ελίτ της Ουάσιγκτον, η δήλωση ότι οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ξέσπασαν από λέιζερ που έστειλε από το Διάστημα εβραϊκή οικογένεια και ο ισχυρισμός ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις σε σχολεία της χώρας ήταν «στημένες».

Η Γκριν έχει τη στήριξη του τέως προέδρου Τραμπ και ισχυρής μερίδας στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ως εκ τούτου, παρότι νέα βουλευτής, έχει τοποθετηθεί σε τρεις επιτροπές της Βουλής, με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα, Κέβιν Μακάρθι, να αρνείται για την ώρα την απομάκρυνσή της. Στο πρόσωπο της Γκριν συνοψίζεται η μάχη για τη δημιουργία «υγειονομικής ζώνης» γύρω από την πιο τοξική πτέρυγα του κόμματος. Φυσικά, κορυφαία στελέχη όπως ο Μακόνελ, που στρέφονται τώρα εναντίον των ακροτήτων του Τραμπ, πέρασαν την τελευταία τετραετία υποστηρίζοντάς τον και σιωπώντας μπροστά στην ανοικτή υποστήριξή του στις πιο ακραίες τάσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. 

Η ίδια η εκλογή της Γκριν στην Τζόρτζια είναι αποτέλεσμα προσεκτικής εκλογικής χειραγώγησης από τον μηχανισμό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος έχει χαράξει με τέτοιο τρόπο τις εκλογικές περιφέρειες ώστε να κατοχυρώνονται «ασφαλείς» ρεπουμπλικανικές έδρες. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικανοί στις περιφέρειες αυτές δεν έχουν τον φόβο του ανταγωνισμού από το Δημοκρατικό Κόμμα και η μόνη μάχη που μετράει είναι οι προκριματικές εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες μετέχουν οι πιο φανατικοί ψηφοφόροι του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι η Γκριν εξελέγη στη Βουλή χωρίς να υπάρχει καν υποψήφιος από το Δημοκρατικό Κόμμα ως αντίπαλος, ενώ θεωρείται πιθανό ότι το ίδιο θα συμβεί και στις επόμενες εκλογές, το 2022. 

Ο Μακόνελ στηλίτευσε τα «παρανοϊκά ψέματα και τις θεωρίες συνωμοσίας» που διακινεί η Γκριν, αν και πολλοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό της τάσης που εκφράζει η Γκριν δεν είναι η παράνοια, αλλά η ανοικτή και απροσχημάτιστη υιοθέτηση της βίας, παράλληλα με την απόρριψη των δημοκρατικών θεσμών. Πέραν τούτου, ο Μακόνελ εξέφρασε τη στήριξή του στη βουλευτή Λιζ Τσένι, που δέχεται επιθέσεις από την πτέρυγα των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή