«Μαύρο» από το Κίεβο στα φιλορωσικά κανάλια της χώρας

«Μαύρο» από το Κίεβο στα φιλορωσικά κανάλια της χώρας

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί οκτώ ΜΜΕ για προπαγάνδα χρηματοδοτούμενη από τη Μόσχα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός αέρα τέθηκαν από το πρωί της Τετάρτης τουλάχιστον τρία τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας κατόπιν έκτακτου προεδρικού διατάγματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι το βράδυ της Τρίτης, που ανακαλεί τις άδειές τους και επιβάλλει κυρώσεις στην ιδιοκτησία τους λόγω στοιχείων περί χρηματοδότησής τους από τη Μόσχα.

Το προεδρικό διάταγμα με τις κυρώσεις στρέφεται συγκεκριμένα κατά του φιλορώσου βουλευτή της αντιπολίτευσης Τάρας Κόζακ, που είναι ο επίσημος ιδιοκτήτης τριών μεγάλων ουκρανικών καναλιών, των 112 Ukraine, NewsOne και ZiK.

Το διάταγμα δεν εξηγούσε την αιτία των «ειδικών οικονομικών και άλλων περιοριστικών μέτρων» κατά του κ. Κόζακ καθώς και οκτώ επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, αλλά ο Ουκρανός βουλευτής φέρεται κατά τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να συνδέεται με τον Βίκτορ Μεντεβεντσούκ, από τα κορυφαία στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης και θεωρούμενος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τα μέσα αυτά έχουν καταστεί εργαλεία του πολέμου κατά της Ουκρανίας, επομένως μπλοκάρονται ώστε να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια», έσπευσε να εξηγήσει η κυβερνητική εκπρόσωπος στο Κίεβο, Ιουλία Μέντελ. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει στοιχεία για χρηματοδότηση των καναλιών αυτών από τη Ρωσία.

Ο ίδιος ο κ. Ζελένσκι ανέφερε σε ανάρτησή του ότι η Ουκρανία υποστηρίζει την ελευθερία λόγου, αλλά όχι την «προπαγάνδα που χρηματοδοτεί επιθετική χώρα».

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα τρία κανάλια κατήγγειλαν την απόφαση ως πολιτική επίθεση σε βάρος τους, χωρίς όμως να απαντήσουν στην κατηγορία περί χρηματοδότησης από τη Μόσχα.

Θέση στο ζήτημα πήρε και η Ρωσία, με έναν εκ των κορυφαίων μελών της Άνω Βουλής στη Μόσχα, τον Αλεξέι Πουσκόφ, να δηλώνει ότι «με το κλείσιμο των καναλιών της αντιπολίτευσης ο Ζελένσκι αναγνωρίζει την ανικανότητά του να αντέξει τον πολιτικό ανταγωνισμό».  

Υπενθυμίζεται ότι από το 2014 η Ρωσία έχει παρανόμως εισβάλει και προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται η ένοπλη διαμάχη των φιλορώσων αυτονομιστών με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή