Tελευταία ελπίδα της Ιταλίας o «Σούπερ Μάριο»

Tελευταία ελπίδα της Ιταλίας o «Σούπερ Μάριο»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ενα βήμα πριν από την πρωθυπουργία της Ιταλίας βρίσκεται ο τέως διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επονομαζόμενος «σούπερ Μάριο» Ντράγκι, ο οποίος έλαβε χθες με επιφύλαξη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Πρακτικά, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν έξοδο του Κινήματος 5 Αστέρων από τη συγκυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα και την προσχώρηση στην κυβερνητική πλειοψηφία της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενδεχομένως δε και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι.

«Με σεβασμό θα απευθυνθώ στο Κοινοβούλιο», είπε ο Ντράγκι, εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο. «Εχω την πεποίθηση ότι από τη συνεργασία με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους θα προκύψει ενότητα». Ο Ντράγκι εκλήθη από τον Ιταλό πρόεδρο να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά την κατάρρευση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε και προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη αν ο τέως κεντρικός τραπεζίτης θα σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών ή αν θα συμπεριλάβει στο υπουργικό συμβούλιο και πολιτικά στελέχη. Στην ομιλία του έκανε λόγο για τους «τεράστιους πόρους» που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τους οποίους η Ιταλία μπορεί να αξιοποιήσει για να εξέλθει από την κρίση του κορωνοϊού. 

Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Βίτο Κρίμι ανακοίνωσε ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του, επιστρέφοντας κατά κάποιον τρόπο στις ριζοσπαστικές αρχικές θέσεις του και ακυρώνοντας τη φιλοευρωπαϊκή στροφή που είχε πραγματοποιήσει τους τελευταίους 15 μήνες. Αντιθέτως, ο Ματέο Σαλβίνι υπογράμμισε ότι το κόμμα του «δεν είναι προκατειλημμένο» απέναντι στον Ντράγκι, επιφυλασσόμενος ωστόσο να ανακοινώσει αργότερα αν θα συνταχθεί με την υπό διαμόρφωση νέα κυβερνητική πλειοψηφία ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή