Εμφύλια σύγκρουση Ρεπουμπλικανών

Εμφύλια σύγκρουση Ρεπουμπλικανών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μία είναι νεοφώτιστη στο Καπιτώλιο, μαχητική οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας και υιοθετεί κηρύγματα πολιτικής βίας. Η άλλη είναι κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, κατείχε αξιώματα σε προηγούμενες κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικανών και μετράει πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Και οι δύο αντιμετώπιζαν χθες προτάσεις καθαίρεσης από αντίπαλες φατρίες του κόμματός τους. Οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι 211 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών θα καθορίσουν κάτι περισσότερο από το πολιτικό μέλλον της Λιζ Τσέινι και της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν: θα στείλουν ένα πρώτο μήνυμα για τις υπαρξιακές επιλογές που καλείται να κάνει ένα βαθιά διχασμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη μετά Τραμπ εποχή.

Νούμερο τρία στην κοινοβουλευτική ιεραρχία του κόμματος, η Λιζ Τσέινι έχει προκαλέσει την οργή των βουλευτών που συντάσσονται με τον Τραμπ επειδή ψήφισε υπέρ της παραπομπής του τέως προέδρου για τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Στο απέναντι στρατόπεδο, οι βουλευτές που επιδιώκουν την επιστροφή του κόμματος στις παραδοσιακές του θέσεις, θεωρώντας τον Τραμπ ιστορική ανωμαλία, ζητούν να καθαιρεθεί η Τέιλορ Γκριν από την επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου πρόσφατα διορίστηκε. Η νεοεισερχόμενη βουλευτής, την οποία ο Τραμπ είχε εκθειάσει ως «ανερχόμενο αστέρι» του κόμματος, εξόργισε πάρα πολλούς, υιοθετώντας απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, ρατσιστικές απόψεις, ακόμη και εκκλήσεις για βία εναντίον Δημοκρατικών ηγετών, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Διαβάστε επίσης: Ρίτσαρντ Κλογκ: Θα γυρίζει στον τάφο του ο Λεωνίδας

Αν και στη μεγάλη πλειονότητά τους οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα πιστοί οπαδοί του Τραμπ, οι άνεμοι στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος πνέουν εναντίον τους. Ενδεικτικά, ο συνήθως φειδωλός σε χαρακτηρισμούς Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, καυτηρίασε τα «αισχρά ψέματα» της Τέιλορ Γκριν, χαρακτηρίζοντάς τα «καρκίνο για το κόμμα», ενώ εγκωμίασε την Τσέινι για το «θάρρος» της. 

Οι Δημοκρατικοί προειδοποίησαν ότι, αν το κόμμα της μειοψηφίας δεν εξοστρακίσει από μόνο του την Τέιλορ Γκριν από την επιτροπή της Βουλής, θα καταθέσουν σχετική πρόταση στην Ολομέλεια. Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, Ρεπουμπλικανοί κατέθεσαν πρόταση καθαίρεσης της Δημοκρατικής βουλευτού Ιλάν Ομάρ, κατηγορώντας την για αντισημιτισμό.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν το επίσημο κατηγορητήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων εναντίον του Τραμπ, ενόψει της δίκης του από τη Γερουσία, που θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Στο σχετικό κείμενο, ο Τραμπ περιγράφεται ως «προσωπικά υπεύθυνος» για τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου, κατηγορούμενος για «υποκίνηση σε ανταρσία». Στο λακωνικό απαντητικό υπόμνημα, οι δικηγόροι του Τραμπ αμφισβητούν τη δικαιοδοσία της Γερουσίας να δικάσει έναν τέως πρόεδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή