Νέα συντριβή πυραύλου Starship της SpaceX

Νέα συντριβή πυραύλου Starship της SpaceX

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξερράγη κατά τη διάρκεια προσπάθειας προσγείωσης το πρωτότυπο του πυραύλου Starship της SpaceX, λίγα λεπτά μετά την πειραματική εκτόξευση από την Μπόκα Τσίκα, του Τέξας. Ο Starship SN9 που ανατινάχθηκε κατά την προσγείωση, ήταν δοκιμαστικό μοντέλο του πυραύλου που κατασκευάστηκε από την ιδιωτική εταιρεία του επιχειρηματία Ελον Μασκ για τη μεταφορά ανθρώπων και μεγάλων φορτίων σε μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι και τον Αρη.

Ο Starship SN8, το πρώτο πρωτότυπο του πυραύλου, είχε παρόμοια τύχη τον Δεκέμβριο. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί σε κανένα από τα δύο περιστατικά.

Εκπρόσωπος της SpaceX στη ζωντανή μετάδοση της εκτόξευσης, δήλωσε ότι η πτήση του πυραύλου στο δοκιμαστικό του ύψος, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της επανεισόδου του, «φαινόταν πολύ καλή και σταθερή, όπως είδαμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Απλώς πρέπει να δουλέψουμε λίγο την προσγείωση». Ο ίδιος ο Μασκ δεν σχολίασε το συμβάν. 

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα για το ατύχημα, όπως έκανε την προηγούμενη φορά – μια έρευνα που αποκάλυψε εντάσεις μεταξύ του Μασκ και του οργανισμού. Η SpaceX έκανε την εκτόξευση τον Δεκέμβριο «χωρίς να αποδείξει» ότι οι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια που προκαλούνται από την «υψηλή πίεση κατά την έκρηξη» πληρούν τους όρους της άδειάς της, σύμφωνα με τη FAA. Ωστόσο, οι «διορθωτικές ενέργειες» που υιοθέτησε αργότερα η εταιρεία εγκρίθηκαν από τη FAA και ενσωματώθηκαν στην πειραματική εκτόξευση της Τρίτης, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι το «διαστημικό τμήμα της FAA έχει μια θεμελιωδώς λάθος ρυθμιστική δομή» και ότι «η ανθρωπότητα δεν θα φτάσει ποτέ στον Αρη» αν συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες της.

Ο τελειοποιημένος πύραυλος Starship, ο οποίος θα έχει ύψος 120 μέτρα, θα είναι το πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα εκτόξευσης επόμενης γενιάς για την SpaceX- και η σημαντικότερη φιλοδοξία του Μασκ για να κάνει το ανθρώπινο διαστημικό ταξίδι πιο οικονομικά προσιτό και εύκολο σε καθημερινή βάση.

Η πρώτη τροχιακή πτήση του Starship έχει προγραμματιστεί για το τέλος του έτους και ο Μασκ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να στείλει τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιουσάκου Μαεζάγουα γύρω από το φεγγάρι με τον πύραυλο το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή