Δισεκατομμυριούχοι που κατεβαίνουν από τον θρόνο

Δισεκατομμυριούχοι που κατεβαίνουν από τον θρόνο

7' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι  μεγιστάνες του πλούτου και εγκέφαλοι των σύγχρονων τεχνολογιών αρχίζουν να πλήττουν όταν βρεθούν για πολύ καιρό στην κορυφή και χάνουν το ενδιαφέρον τους για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη. Τους προσελκύει τότε περισσότερο είτε η φιλανθρωπία είτε η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είτε πολύ απλά η προσωπική τους καλοπέραση. Αυτό προδίδει τουλάχιστον η απόφαση του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon και ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο με προσωπικό πλούτο ύψους 200 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε χθες ότι σε λίγους μήνες θα εγκαταλείψει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου. Κίνητρό του, όπως τόνισε σε σχετική επιστολή του προς το προσωπικό της Amazon, είναι να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα με τα άλλα ενδιαφέροντά του. Οπως διευκρίνισε, «η ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου στην Amazon συνεπάγεται βαριές υποχρεώσεις και αφοσίωση, και όταν έχεις τέτοιες ευθύνες είναι δύσκολο να δώσεις προσοχή σε οτιδήποτε άλλο». Θα παραμείνει, βέβαια, εκτελεστικός πρόεδρος της επιχείρησής του και «με ενεργή συμμετοχή σε όλες τις πρωτοβουλίες της Amazon», όπως πληροφόρησε το προσωπικό του, αλλά θα έχει τον χρόνο για να αφοσιωθεί «στο Day 1 Fund, στο Bezos Earth Fund, στην Blue Origin, στη Washington Post και στα άλλα πάθη μου».

Η κίνησή του θυμίζει έντονα την ακόμη μεγαλύτερη απόφαση που έλαβε πριν από 11 μήνες ο εξίσου βαθύπλουτος, εξίσου διάσημος και εξίσου καινοτόμος επιχειρηματίας, ο Μπιλ Γκέιτς, να αποχωρήσει πλήρως από τον κολοσσό του λογισμικού, τη Microsoft, για να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο και γενικότερα σε κοινωφελείς δραστηριότητες για το καλό της ανθρωπότητας. Στις 13 Μαρτίου του περασμένου έτους, όταν η πανδημία είχε πλέον εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, με μια παρεμφερή επιστολή ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αφοσιωθεί στην επική μάχη κατά του κορωνοϊού, στην παγκόσμια υγεία και στην αναβάθμιση της παιδείας ανά τον κόσμο και προπαντός στο φιλανθρωπικό του έργο. Με κάπως λιγότερα πλούτη σε σύγκριση με εκείνα του Μπέζος, καθώς η περιουσία του ανέρχεται μόλις σε 129 δισ. δολάρια, ο Γκέιτς έχει, επίσης, εντάξει στις δραστηριότητές του και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Εκτοτε η αυτοκρατορία του Γκέιτς έχει ευημερήσει υπό τον Σάτια Ναντέλα και η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σήμερα σε 1,812 τρισ. δολάρια.

Δισεκατομμυριούχοι που κατεβαίνουν από τον θρόνο-1
Ο ραγδαίος ρυθμός με τον οποίο η Amazon έχει επεκτείνει το δίκτυό της και τον μηχανισμό παράδοσης προϊόντων ενισχύει περαιτέρω το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι των άλλων εταιρειών (φωτ. SHUTTERSTOCK)

Σε αντίθεση με τον Γκέιτς, ο Μπέζος όχι μόνο παραμένει ενεργός στην αυτοκρατορία του, αλλά την τελευταία διετία φαίνεται να τον ενδιαφέρουν τόσο οι δραστηριότητες που έχουν στόχο το κοινό καλό του πλανήτη και της ανθρωπότητας, όσο και οι απολαύσεις της ζωής ενός βαθύπλουτου. Προ δύο ετών, μάλιστα, απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ με το ηχηρό διαζύγιό του που περιβλήθηκε από διαρροές εγγράφων, εκβιασμούς και άφθονο υλικό για σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Λίγο αργότερα, άρχισε να εμφανίζεται με τη νέα σύντροφό του γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, Λόρεν Σάντεζ, που πιλοτάρει ελικόπτερο και με την οποία φέρεται να συνδέθηκε όσο ήταν ακόμη και οι δύο παντρεμένοι με άλλους συντρόφους. Εκτοτε έχουν απασχολήσει τον διεθνή, σκανδαλοθηρικό και όχι μόνον, Τύπο με το ειδύλλιό τους και τα ρομαντικά ταξίδια τους από το Γουίμπλεντον μέχρι τις κρουαζιέρες με το ιδιωτικό γιοτ του Μπέζος και τις επισκέψεις στο Ταζ Μαχάλ.

Από το Διάστημα έως το Ταμείο της Γης

Ο 57χρονος Μπέζος που, όπως τόνισε στην επιστολή προς το προσωπικό του, έχει «περισσότερη ενέργεια από ποτέ και δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί», ηγείται της Amazon από την ίδρυσή της το 1994. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οραματίστηκε ένα μέλλον που με ένα κλικ στον υπολογιστή θα παραγγέλνει κανείς οτιδήποτε, από γεύματα μέχρι έπιπλα και βιβλία, ενώ τα καταστήματα θα χάνουν μέρος της πελατείας τους και για να επιβιώσουν θα προσπαθούν να συνδυάσουν τα ψώνια με ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή με διαφόρων ειδών διευκολύνσεις. Λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της, η Amazon είχε ήδη εκτελέσει παραγγελίες και είχε στείλει προϊόντα σε 45 χώρες και σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια της λειτουργίας της, αριθμούσε 17 εκατ. πελάτες, ενώ είχε ξεκινήσει με μόνον 180.000.

Σήμερα, η εταιρεία του απασχολεί 1,3 εκατ. άτομα, ενώ καλύπτει τα πάντα στο ηλεκτρονικό εμπόριο από την κατ’ οίκον παράδοση πακέτου μέχρι τις υπηρεσίες περιεχομένου εικόνας και μουσικής, το γνωστό streaming, έως και τις υπηρεσίες «νέφους» και τη διαφήμιση στο Ιντερνετ.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η Amazon, που σημείωνε έτσι κι αλλιώς εκρηκτική ανάπτυξη, εκτοξεύθηκε στα ύψη. Ο μοχλός ανάπτυξής της ήταν αυτή τη φορά τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, καθώς είχαν ως αποτέλεσμα ιλιγγιώδη αύξηση της ζήτησης για το ηλεκτρονικό εμπόριο. 

Δισεκατομμυριούχοι που κατεβαίνουν από τον θρόνο-2
«Οταν κοιτάξει κανείς τα οικονομικά μας αποτελέσματα, αυτό που θα δει στην πραγματικότητα θα είναι τα μακροπρόθεσμα συσσωρευμένα αποτελέσματα της ευρηματικότητας και της καινοτομίας», τονίζει ο Τζεφ Μπέζος (φωτ. SHUTTERSTOCK).

Η εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις αξίας 386 δισ. δολαρίων, που ισοδυναμεί με αύξηση 38% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2019. Τα κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 21,3 δισ. δολάρια. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος ο Μπέζος, «όταν κοιτάξει κανείς τα οικονομικά μας αποτελέσματα, αυτό που θα δει στην πραγματικότητα θα είναι τα μακροπρόθεσμα συσσωρευμένα αποτελέσματα της ευρηματικότητας και της καινοτομίας». Τελευταία γνωρίζει, πάντως, αρνητική δημοσιότητα όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της και έχει γίνει αποδέκτης επιθέσεων από εργατικά συνδικάτα.

Διαβάστε επίσης: Κατά 1,8 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι έγιναν οι 500 κροίσοι του πλανήτη

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν, άλλωστε, πως η Amazon ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγάλη αύξηση του λειτουργικού της κόστους, καθώς η πανδημία την ανάγκασε να προσλάβει περισσότερους από 400.000 νέους υπαλλήλους. Παραδέχονται, ωστόσο, πως ο ραγδαίος ρυθμός με τον οποίο έχει επεκτείνει η Amazon το δίκτυό της και τον μηχανισμό παράδοσης προϊόντων ενισχύει περαιτέρω το πλεονέκτημά της έναντι των ανταγωνιστών της. Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της πανδημίας άλλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται και αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις και στα ταξίδια.

Αλλες δραστηριότητες

Παράλληλα, όμως, ο Μπέζος έχει διοχετεύσει δυσθεώρητα κεφάλαια στις άλλες δραστηριότητές του, όπως η εταιρεία διαστημικών ταξιδιών Blue Origin, η εφημερίδα Washington Post, αλλά και τα ταμεία του για την προστασία του περιβάλλοντος. Με την Blue Origin ανταγωνίζεται ευθέως τις διαστημικές δραστηριότητες του Ελον Μασκ, του ανθρώπου που τον εκτόπισε από την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Η εταιρεία διατείνεται πως θα ανοίξει «τον δρόμο προς το Διάστημα» και ότι θα εκλαϊκεύσει τα ταξίδια προς αυτόν τον προορισμό, καθώς σχεδιάζει να αρχίσει από το επόμενο έτος την πώληση εισιτηρίων για εκδρομές στο Διάστημα. Σε ό,τι αφορά το ταμείο του για τη διάσωση του πλανήτη, το Earth Fund (ταμείο της Γης) έχει απορροφήσει 10 δισ. δολάρια.

Ζούκερμπεργκ, Μασκ έχουν ακόμη δουλειά

Τη σκυτάλη από τον Μπέζος ως νέος διευθύνων σύμβουλος της Amazon παίρνει τώρα ο Αντι Τζέισι, απόφοιτος του Χάρβαρντ αλλά και βετεράνος της εταιρείας από το 1997. 

Στην επιστολή του προς το προσωπικό, ο Μπέζος εκφράζει την «απόλυτη εμπιστοσύνη» του στο πρόσωπο του νέου διευθύνοντος συμβούλου που, όπως τονίζει, βρίσκεται στην εταιρεία σχεδόν όσο και ο ίδιος. Ο Τζέισι είναι ο άνθρωπος ο οποίος ανέπτυξε τον τομέα νέφους της Amazon, την Amazon Web Services, που σήμερα ελέγχει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς υποδομής νέφους. Ο τομέας του νέφους έχει δημιουργήσει την υποδομή που χρησιμοποιούν εκατομμύρια επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις κατά τη χρήση των ιστοσελίδων τους και των εφαρμογών. Πρόκειται, εν ολίγοις, για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη δραστηριότητα της εταιρείας και η αναρρίχηση του Τζέισι στην κορυφή αντανακλά τη σημασία που έχει ο τομέας για την εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους μεγιστάνες της τεχνολογίας, ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla, είναι ο άμεσος ανταγωνιστής του Μπέζος αναφορικά με το φιλόδοξο σχέδιο των ταξιδιών στο Διάστημα, καθώς με τη δική του εταιρεία SpaceX σχεδιάζει επίσης ιδιωτικές εκδρομές προς τα εκεί. Η αντιπαλότητά τους κλιμακώνεται από το 2013 και την τότε προσπάθεια της SpaceX να αποσπάσει αποκλειστική άδεια χρήσης των εγκαταστάσεων της NASA για εκτοξεύσεις πυραύλων. Τότε, η Blue Origin του Μπέζος από κοινού με μια ακόμη ανταγωνίστρια της SpaceX, την United Launch Alliance, προχώρησαν σε επίσημη εκδήλωση διαμαρτυρίας προς την αμερικανική κυβέρνηση. 

Διαβάστε επίσης: Νέα συντριβή πυραύλου Starship της SpaceX

Ο ίδιος ο Ελον Μασκ, άλλωστε, έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον Μπέζος ότι τον αντιγράφει και έχει μιλήσει με υποτιμητικά λόγια γι’ αυτόν. Δεν έχει, πάντως, τη δυνατότητα να ακολουθήσει το μονοπάτι του Μπέζος και του Μπιλ Γκέιτς και να εγκαταλείψει την Tesla για να αφοσιωθεί, π.χ., στην τεχνολογία του Διαστήματος, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία του μόλις το περασμένο έτος κατέγραψε για πρώτη φορά κερδοφορία. Εως τώρα ήταν μονίμως ζημιογόνος και επιδοτείτο με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων. Είναι, άλλωστε, η περίοδος που κλιμακώνεται έντονα ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στο πλαίσιο της στροφής της παγκόσμιας οικονομίας στην καθαρή ενέργεια και την πράσινη οικονομία. Εντείνεται παράλληλα και ο ανταγωνισμός στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα και η Tesla πρέπει να δώσει μάχη για κυριαρχία στον κλάδο.

Η συγκυρία είναι ακόμη πιο αρνητική για τους άλλους μεγιστάνες της υψηλής τεχνολογίας, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

O Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Facebook, είναι πρώτα απ’ όλα υπερβολικά νωρίς για να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, έστω κι αν η εταιρεία του βρίσκεται στην κορωνίδα της επιτυχίας. Πέραν αυτού, τόσο ο Ζούκερμπεργκ όσο και ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, και ο Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος στην Google και στη μητρική της, Alphabet, έχουν γίνει αποδέκτες φραστικών επιθέσεων και βομβαρδιστικών ερωτήσεων από μέλη του Κογκρέσου το περασμένο καλοκαίρι. Τους έχουν αποκαλέσει «βαρώνους» της τεχνολογίας και ετοιμάζονται να τους επιβάλουν περιορισμούς. Ανάλογες κινήσεις εναντίον τους δρομολογεί η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έχοντας κηρύξει ανένδοτο αγώνα εναντίον των μονοπωλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή