ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» στο διαβατήριο εμβολιασμού από Σουηδία και Δανία

«Ναι» στο διαβατήριο εμβολιασμού από Σουηδία και Δανία

H Σουηδία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό «διαβατήριο εμβολιασμού» έως το καλοκαίρι, εφόσον καθιερωθεί μία αντίστοιχη διεθνής πρακτική, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Στοκχόλμης την Πέμπτη. 

«Εφόσον η Σουηδία και οι γειτονικές χώρες αρχίσουν ξανά να ανοίγουν τις κοινωνίες τους, είναι πιθανό να απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού για ταξίδια ή πιθανόν και για τη συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες», ανακοίνωσε ο Σουηδός υπουργός ψηφιοποίησης Αντερς Ιγκεμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε.: Σύντομα περισσότερα εμβόλια πλην των τριών που εγκρίθηκαν

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη και οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να εφαρμόσουν ένα πρώτο είδος «διαβατηρίου εμβολιασμού» έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα πιστοποιητικά θα προορίζονται για τα ταξίδια στο εξωτερικό, ωστόσο θα μπορούσαν πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για την είσοδο σε αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις ή και στα εστιατόρια, στην περίπτωση της Δανίας.

Δείτε ακόμη: Εμβόλια «επόμενης γενιάς» κατά μεταλλάξεων

Η Δανία σκοπεύει σε πρώτο στάδιο να δημοσιεύσει ένα διαδικτυακό μητρώο που θα επιτρέπει να επαληθεύει κανείς την κατάσταση εμβολιασμού ενός προσώπου. Μετά τη δημιουργία αυτού του μητρώου έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να εφαρμοστεί μια πιο τεχνική λύση «σε διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Δανίας.

Η Δανία θα λάβει την τελική απόφασή της σχετικά με τις συγκεκριμένες χρήσεις του διαβατηρίου, αφού μελετήσει νέες έρευνες σχετικά με τη μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων ανθρώπων, όμως αυτό αναμένεται να «συμβάλει σε ένα σταδιακό και υγιές άνοιγμα της Δανίας», σύμφωνα με την Κοπεγχάγη.

Διαβάστε ακόμη: Οι τρεις φάσεις της πανδημίας – «Απόνερα» και μετά το 2024

Οι δύο χώρες διαβεβαιώνουν πως θα φροντίσουν τα πιστοποιητικά να είναι σύμφωνα με τα διεθνή σχέδια που συζητούνται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στους κόλπους της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ