Όλοι οι καλοί χωράνε στην κυβέρνηση Ντράγκι

Όλοι οι καλοί χωράνε στην κυβέρνηση Ντράγκι

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε χθες το Κίνημα 5 Αστέρων, κορυφαία στελέχη του οποίου ετοιμάζονται να εισέλθουν στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, από κοινού με το Δημοκρατικό Κόμμα και τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ερώτημα παραμένoυν οι προθέσεις της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε πάντως ότι αν ενταχθεί στην κυβέρνηση το Κίνημα 5 Αστέρων, η Λέγκα δεν πρόκειται να συμμετάσχει. 

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την τελευταία τριακονταετία, τεχνοκράτες καλούνται να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Ιταλίας. Η εκκολαπτόμενη κυβέρνηση Ντράγκι είναι η τέταρτη τέτοιου είδους κυβέρνηση από το 1993, όταν ανέλαβε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι. Ακολούθησε η βραχύβια πρώτη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και εν συνεχεία δεύτερος τεχνοκράτης, ο Λαμπέρτο Ντίνι. Πιο πρόσφατα, το 2011-2013, ανέλαβε την πρωθυπουργία ο πρώην επίτροπος Μάριο Μόντι.

Ενθαρρύνοντας τον Μάριο Ντράγκι, ο Μόντι έγραψε χθες ότι η χώρα χρειάζεται να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τη θέσουν σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Ο Ντράγκι φέρεται να εξετάζει μια κυβέρνηση με πρόσωπα από όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτικούς χώρους, ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη σταθερότητα. 
Εξερχόμενος από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν αποκάλυψε αν ο Ντράγκι του

προσέφερε αξίωμα στη νέα κυβέρνηση. Για το θέμα αυτό δεν τοποθετήθηκε ούτε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος κατέστησε σαφή τη στροφή του κόμματος, σημειώνοντας ότι είναι ώρα για «επίδειξη ωριμότητας». Εντός και εκτός Ιταλίας, η διαδρομή του Ντράγκι σε κορυφαίες θέσεις προσφέρει εγγυήσεις για το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή