Χειροπέδες σε οπαδούς στη Σερβία

Χειροπέδες σε οπαδούς στη Σερβία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τα στάδια των δύο μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Σερβίας ερεύνησε η σερβική αστυνομία, προβαίνοντας σε 17 συλλήψεις μελών συλλόγων οπαδών, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές συμμορίες, απαγωγές, διακίνηση ναρκωτικών και ανθρωποκτονία. Πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις των σταδίων της Παρτιζάν Βελιγραδίου και του Ερυθρού Αστέρα στη σερβική πρωτεύουσα, διατάζοντας τους εργαζομένους να σταματήσουν τις εργασίες τους και τους παίκτες να διακόψουν τις προπονήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι συλληφθέντες «κρύβονται πίσω» από σύλλογο οπαδών της Παρτιζάν και είναι υπεύθυνοι «για σειρά ειδεχθών εγκλημάτων», που διαπράχθηκαν την τελευταία δεκαετία. «Δεν πρόκειται για ποδοσφαιρόφιλους, αλλά για εγκληματίες», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Νίνοσλαβ Σμόλιτς. Σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται ο επικεφαλής των φανατικών οπαδών της Παρτιζάν, των «Γενίτσαρων», Βέλικο Μπελιβούκ, γνωστός ως «Βέλια ο Μπελάς». Ο Μπελιβούκ έχει εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίσει ποτέ δίωξη, χάρη στις σχέσεις του με πολιτικά στελέχη. Ο Μπελιβούκ είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία οπαδού του Ερυθρού Αστέρα σε νυχτερινό κέντρο του Βελιγραδίου το 2015, ενώ η σύλληψή του χθες τα ξημερώματα έγινε για πρόσφατη απόπειρα εμπρησμού αυτοκινήτου.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν είπε ότι η Σερβία «είναι μία σοβαρή χώρα, η οποία δεν θα ανεχθεί την παρουσία συμμοριών, που πιστεύουν ότι είναι ισχυρότερες από το κράτος». Πάνω από δώδεκα ηγετικά στελέχη συλλόγων οπαδών έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια. 

Η Σερβία έχει ιστορία ανοχής του χουλιγκανισμού, που έχει οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις και εθνικιστικές εξάρσεις σε ποδοσφαιρικά στάδια. Κατά τη διάρκεια των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, πολλά μέλη τέτοιων συλλόγων στρατολογήθηκαν από παραστρατιωτικές ομάδες και συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η εκλογή λαϊκιστικών κομμάτων τα τελευταία οκτώ χρόνια στη Σερβία οδήγησε σε σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ ακροδεξιών οπαδών και κυβερνητικών στελεχών, με ηγετικά στελέχη του χώρου να εμφανίζονται σε πολιτικές εκδηλώσεις εθνικιστικού περιεχομένου. Σε αντάλλαγμα για τη στήριξή τους στις κυβερνήσεις, οι χούλιγκαν εξασφάλισαν ουσιαστική ασυλία από την αστυνομία για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Την ίδια στιγμή, τη φήμη της ως σύλλογος φιλικός προς την ιταλική Ακροδεξιά επιβεβαίωσε η  Λάτσιο, με την ένταξη του δισέγγονου του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι στην ομάδα νέων. Ο 18χρονος Ρομάνο Φλοριάνι Μουσολίνι είναι γιος της πρώην ευρωβουλευτού Αλεσάντρα Μουσολίνι και πρόκειται να παίξει ως αμυντικός. Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του νεαρού ότι δεν ασχολείται με την πολιτική. «Δεν έχω τίποτα να πω. Δεν θέλω να αναμειχθώ. Η ιδιωτική ζωή του γιου μου πρέπει να είναι σεβαστή», είπε η Αλεσάντρα Μουσολίνι. «Για την ομάδα της Λάτσιο, το όνομα Μουσολίνι αποτελεί βαρύ φορτίο… Είναι θέμα χρόνου για να αρχίσει να υμνεί τον Ντούτσε», έγραφε σε χθεσινό της άρθρο η εφημερίδα Il Fatto Cotidiano.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή