ΡΩΣΙΑ

Πέθανε ξαφνικά ο Ρώσος γιατρός που έσωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι

Στα 55 του χρόνια απεβίωσε ο Σεργκέι Μαξιμίσιν που φρόντισε τον ακτιβιστή όταν δηλητηριάστηκε

pethane-xafnika-o-rosos-giatros-poy-esose-ton-alexei-navalni-561253627

Πέθανε ξαφνικά στα 55 του χρόνια ο γιατρός που φρόντισε πρώτος τον Αλεξέι Ναβάλνι στο Ομσκ μόλις ο επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δηλητηριάστηκε. Εκπρόσωπος του φυλακισμένου πλέον κ. Ναβάλνι δεν αποκλείει λαθροχειρία στον θάνατο του Ρώσου γιατρού.

Ο Σεργκέι Μαξιμίσιν ήταν δεύτερος στην ιεραρχία στο τμήμα αναισθησιολογίας και ανάνηψης στο πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ομσκ, στη Σιβηρία, και υγιής έως την Πέμπτη, όταν ξαφνικά πέθανε απο αδιευκρίνιστη αιτία, τουλάχιστον με βάση την ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ο Ρώσος γιατρός ήταν αυτός ο οποίος ανέλαβε τον κ. Ναβάλνι όταν ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και ακτιβιστής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Ομσκ με δηλητηρίαση. Ουσιαστικά πρόκειται για τον άνθρωπο που έσωσε τη ζωή του κ. Ναβάλνι, καθώς με τον σωστό του χειρισμό έθεσε σε τεχνητό κώμα τον οργανισμό του ασθενούς ελαττώνοντας τη ροή του φονικού δηλητηρίου στον οργανισμό του και ελέγχοντας έτσι την κατάστασή του.

Ρωσία: Για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κατηγορείται ο αδελφός του Ναβάλνι

Ο κ. Ναβάλνι επέβαινε στις 20 Αυγούστου σε αεροσκάφος σε πτήση από τη Σιβηρία στη Μόσχα όταν ασθένησε από έκθεσε στη δηλητηριώδη ουσία Νόβιτσοκ. Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ομσκ.

Ο Μαξιμίσιν δεν είχε προβεί σε κάποιο ιατρικό ανακοινωθέν ή δηλώσεις σχετικά με τον κ. Ναβάλνι. Ωστόσο «γνώριζε καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση του Αλεξέι», δήλωσε την Παρασκευή ο προσωπάρχης του κ. Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, «άρα δεν μπορώ να αποκλείσω την περίπτωση λαθροχειρίας», πρόσθεσε αναφερόμενος στον ξαφνικό θάνατο του γιατρού.

«Ο Σεργκέι Μαξιμίσιν ήταν επικεφαλής του τμήματος που ανέλαβε τη θεραπεία του Αλεξέι,» επιβεβαίωσε ο κ. Βολκόφ, προσθέτοντας πάντως ότι «το ρωσικό σύστημα υγείας είναι σε κακή κατάσταση και δεν είναι σπάνιο για γιατρούς της ηλικίας του να πεθαίνουν. Αμφιβάλλω ότι θα γίνει κάποια έρευνα για τον θανατό του.»

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση του ρωσικού κράτους με τη δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι, που εδώ και μερικές μέρες κρατείται σε φυλακή κατόπιν συνοπτικής καταδίκης του.

Πηγή: CNN