ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ευρωπαϊκά συγχαρητήρια στην Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V

Ευρωπαϊκά συγχαρητήρια στην Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Θερμά συγχαρητήρια – δύο φορές – έδωσε στη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Ζοσέπ Μπορέλ, κατά την πρωινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

«Είναι μία καλή είδηση για όλη την ανθρωπότητα», είπε ο κ. Μπορέλ. «Τώρα ελπίζω ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων [ΕΜΑ] να πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του ώστε να μπορέσει επίσης να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη της Ε.Ε. Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε εμβόλια, οπότε μία νέα πηγή προμήθειας είναι ευπρόσδεκτη».  

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet δημοσίευσε μελέτη βάσει της οποίας το ρωσικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% στην αποτροπή νόσησης από την Covid-19. Ωστόσο το ινστιτούτο Gamaleya δεν έχει καταθέσει ακόμα αίτηση για έγκριση του εμβολίου του από τον EMA. Μέχρι σήμερα, μόνο η Ουγγαρία έχει εγκρίνει μέσω εθνικών διαδικασιών εκτάκτου ανάγκης τη χρήση του ρωσικού εμβολίου. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη (όσα έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος) έχουν γνωστοποιήσει ότι θα περιμένουν το πράσινο φως του EMA.

Στο 91,6% η αποτελεσματικότητα του Sputnik V

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι στη συζήτησή του χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Άντονι Μπλίνκεν τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου.

«Έχουμε εντατικές επαφές με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου» για το εμβόλιο, ανέφερε ο πολύπειρος επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Πολλές [ευρωπαϊκές] χώρες ενδιαφέρονται να αγοράσουν και να παρασκευάσουν το εμβόλιο στο έδαφός τους. Η καγκελάριος Μέρκελ, στην τηλεφωνική της συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, μίλησε για ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας στο πεδίο αυτό».

Ο κ. Λαβρόφ δεν παρέλειψε να δώσει μία νότα δικαίωσης στα σχόλιά του. «Όταν ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V [τον Αύγουστο], αυτό έγινε δεκτό αρνητικά – υπήρξαν δηλώσεις σκεπτικισμού, ότι ήταν πολύ νωρίς, άλλοι έλεγαν ότι υπήρχαν πολιτικές σκοπιμότητες», είπε χαρακτηριστικά.