Σφοδρή επίθεση από τον Ερντογάν σε Γαλλία και ΗΠΑ

Σφοδρή επίθεση από τον Ερντογάν σε Γαλλία και ΗΠΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των ΗΠΑ και του Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις τους σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. «Θέλω να πω στις ΗΠΑ, δεν ντρέπεστε καθόλου στο όνομα της δημοκρατίας για όλα όσα συνέβησαν πριν από τις εκλογές; Είδαμε πώς απείλησαν ο ένας τον άλλον. Πιάσατε κορυφή στον ρατσισμό. Εσείς, πώς θα εξηγήσετε τη δολοφονία των μαύρων πολιτών σας από τους αστυνομικούς σας που τους σκότωσαν γονατιστούς; Από την άλλη, ο Μακρόν φωνάζει τα ίδια, μαζί με την Ε.Ε. Μακρόν, πρώτα να λύσεις το θέμα με τα “Κίτρινα Γιλέκα”. Λύσε πρώτα το θέμα με τους ανθρώπους με τα κίτρινα γιλέκα. Ολοι είναι στους δρόμους», μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης. «Στα τηλεοπτικά δίκτυα ζητούν την παραίτηση του πρύτανη. Αν τολμούσαν θα έλεγαν “να παραιτηθεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σχετικά με τα αντιπολιτευόμενα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας του. 

Στο μεταξύ, την αντίδραση της Ουάσιγκτον, σχετικά με τους S-400 που παρέλαβε η Τουρκία, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. «Πρέπει να ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει καμία ομάδα εργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για το ζήτημα των S-400 και ούτε θα δημιουργηθεί. Εφαρμόζουμε τις νομικές υποχρεώσεις. Ευχόμαστε να λυθεί το ζήτημα των S-400. Ομως, αν δεν συμβεί αυτό και δεν υπάρχει λύση, τότε θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε συνεργασία σε άλλους τομείς που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις».

Ο κ. Σάτερφιλντ εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που εμπλέκει τις ΗΠΑ στην απόπειρα του πραξικοπήματος του 2016 και ανέφερε πως αυτοί οι ισχυρισμοί «δεν έχουν καμία βάση». Ο πρέσβης των ΗΠΑ ανέφερε πως «αυτές οι δηλώσεις δεν είναι μιας συμμαχικής χώρας και στρατηγικού εταίρου». 

Σε μια άλλη εξέλιξη, για μυστικές απελάσεις Ουιγούρων, που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, κατηγορεί την κυβέρνηση της Αγκυρας η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες αυτούς, μέλη της κινεζικής μουσουλμανικής μειονότητας, ως διαπραγματευτικό χαρτί σε συζητήσεις με το Πεκίνο για την προώθηση δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου Sinovac στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή