Ε.Ε.-Ρωσία: Συγχαρητήρια και επικρίσεις

Ε.Ε.-Ρωσία: Συγχαρητήρια και επικρίσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Θερμά συγχαρητήρια –δύο φορές–έδωσε στη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V κατά της COVID-19 ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. «Είναι μία καλή είδηση για όλη την ανθρωπότητα», είπε ο κ. Μπορέλ. «Τώρα ελπίζω ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του, ώστε να μπορέσει επίσης να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη της Ε.Ε. Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε εμβόλια, οπότε μία νέα πηγή προμήθειας είναι ευπρόσδεκτη».  

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» δημοσίευσε μελέτη βάσει της οποίας το ρωσικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% στην αποτροπή νόσησης από την COVID-19. Ωστόσο, το ινστιτούτο Gamaleya δεν έχει καταθέσει ακόμα αίτηση για έγκριση του εμβολίου του από τον EMA. Μέχρι σήμερα, μόνο η Ουγγαρία έχει εγκρίνει μέσω εθνικών διαδικασιών εκτάκτου ανάγκης τη χρήση του ρωσικού εμβολίου. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη (όσα έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος) έχουν γνωστοποιήσει ότι θα περιμένουν το πράσινο φως του EMA.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι στη συζήτησή του προχθές με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Αντονι Μπλίνκεν τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου. «Εχουμε εντατικές επαφές με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου» για το εμβόλιο, ανέφερε ο πολύπειρος επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Πολλές (ευρωπαϊκές) χώρες ενδιαφέρονται να αγοράσουν και να παρασκευάσουν το εμβόλιο στο έδαφός τους. Η καγκελάριος Μέρκελ, στην τηλεφωνική της συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, μίλησε για ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας στο πεδίο αυτό».

Ο κ. Λαβρόφ δεν παρέλειψε να δώσει μία νότα δικαίωσης στα σχόλιά του. «Οταν ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V (τον Αύγουστο), αυτό έγινε δεκτό αρνητικά – υπήρξαν δηλώσεις σκεπτικισμού, ότι ήταν πολύ νωρίς, άλλοι έλεγαν ότι υπήρχαν πολιτικές σκοπιμότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Αν πάντως τα συγχαρητήρια του κ. Μπορέλ είχαν σκοπό να κερδίσουν την εύνοια του Ρώσου ΥΠΕΞ, μοιάζουν να έπεσαν στο κενό. Ο κ. Λαβρόφ μίλησε εκτεταμένα για την αστυνομική βία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., επιχειρώντας να αναδείξει την υποκρισία που διέπει την κριτική κατά του ρωσικού καθεστώτος για την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι, προσάπτοντας στην Ευρώπη «αλαζονεία» για τη στάση της στο ζήτημα Ναβάλνι ευρύτερα. Εθεσε, μάλιστα, στον κ. Μπορέλ το θέμα της φυλάκισης υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλονίας – που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον καταλανικής καταγωγής Ισπανό αξιωματούχο.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι ετέθη στον Ρώσο υπουργό το αίτημα της Ε.Ε. για την απελευθέρωση του Ναβάλνι και για μία «αμερόληπτη έρευνα» για την απόπειρα δολοφονίας του. Για το ζήτημα πιθανών νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την υπόθεση, ο ύπατος εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία σχετική πρόταση αυτή τη στιγμή από κανένα κράτος-μέλος». Οι διαβουλεύσεις επ’ αυτού «θα συνεχιστούν» και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου «θα γίνει μία σημαντική συζήτηση για τη σχέση της Ε.Ε. με τη Ρωσία». Στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου, στην τακτική ενημέρωση της Κομισιόν υπήρξε βροχή ερωτήσεων για τη λογική της επίσκεψης Μπορέλ στη Μόσχα. 

Aργά χθες το απόγευμα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι χαρακτηρίζει ανεπιθύμητους και απελαύνει τους διπλωμάτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις υπέρ του Ναβάλνι, τον Σουηδό πρέσβη, τον Πολωνό επιτετραμμένο και έναν απεσταλμένο της Γερμανίας. Η σουηδική πρεσβεία διέψευσε, πάντως, ότι ο πρέσβης της συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή