Δυσαρέσκεια της Μόσχας για τον Μπάιντεν

Δυσαρέσκεια της Μόσχας για τον Μπάιντεν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσε η πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν για θέματα εξωτερικής πολιτικής μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη Ρωσία και απαίτησε την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι. 

«Πρόκειται, δυστυχώς, για πολύ επιθετική και μη εποικοδομητική ρητορική. Οποιαδήποτε υπόνοια τελεσιγράφου είναι απολύτως απαράδεκτη από την πλευρά μας», δήλωσε χθες ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις ίδιες δηλώσεις, ο Πεσκόφ κάλεσε τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να επιδείξει πολιτικό πραγματισμό, ώστε Ουάσιγκτον και Μόσχα να συνεργαστούν σε θέματα όπου υπάρχει σύμπτωση θέσεων και συμφερόντων.

Δίνοντας το περίγραμμα της εξωτερικής πολιτικής που εννοεί να ακολουθήσει, ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ιδιαιτέρως αιχμηρός έναντι της Ρωσίας, αντιδιαστέλλοντας τις θέσεις του με τις επιλογές του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ. Αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του, ανέφερε τα εξής: «Κατέστησα σαφές στον πρόεδρο Πούτιν, με τρόπο πολύ διαφορετικό από τον προκάτοχό μου, ότι οι ημέρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπερνούσαν τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, τις παρεμβάσεις της στις εκλογικές μας διαδικασίες, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τον δηλητηριασμό ανθρώπων, έχουν περάσει». Στην ίδια ομιλία ζήτησε «την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι, χωρίς προϋποθέσεις».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε την επιλογή του Μπάιντεν να «παγώσει» την απόσυρση 9.500 Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα, όπως προέβλεπε η σχετική απόφαση του Τραμπ. Ωστόσο, η Γερμανία δεν εννοεί να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία σε πεδία που αφορούν ζωτικά της συμφέροντα, όπως το ενεργειακό. Σε συνέντευξή του, ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Αρμιν Λάσετ δήλωσε ότι ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2 πρέπει να ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα από την υπόθεση Ναβάλνι, σημειώνοντας ότι «η ηθικολογία καλών προθέσεων δεν είναι εξωτερική πολιτική». Στην ίδια συνέντευξη, ο Λάσετ υποστήριξε ότι πρέπει να μείνει ανοικτή η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σχετικά με την Τουρκία, όμως, εκτίμησε ότι «δυστυχώς απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το κράτος δικαίου και τις αρχές της Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή