Θάνατος βρέφους κατά τη βάπτιση στη Ρουμανία

Θάνατος βρέφους κατά τη βάπτιση στη Ρουμανία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις για να αλλάξει την τελετή του μυστηρίου της βάπτισης, καθώς τη Δευτέρα πέθανε ένα βρέφος μετά την τελετή που περιλαμβάνει τη βύθιση των βρεφών τρεις φορές σε αγιασμένο νερό.

Το βρέφος ηλικίας 6 μηνών υπέστη καρδιακή προσβολή και διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε. Η αυτοψία έδειξε την ύπαρξη υγρού στους πνεύμονές του και οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα ανθρωποκτονίας εναντίον του ιερέα στη πόλη Σουτσεάβα της βορειοανατολικής Ρουμανίας. 

«110 ml νερό»

«Το αγόρι έκλαιγε, αλλά ο ιερέας το βύθισε τρεις φορές στο νερό, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει νερό», δήλωσε ο πατέρας του παιδιού στην τοπική εφημερίδα Monitorul de Suceava. «Τον έβγαλα και τον σκούπισα. Από τους γιατρούς έμαθα αργότερα ότι εισέπνευσε 110 ml νερό… Αν βλέπατε ένα παιδί να ανοίγει το στόμα του για να προσπαθήσει να αναπνεύσει και να κλαίει δεν θα το βυθίζατε εντελώς στο νερό, σωστά;». Η Αρχιεπισκοπή της Σουτσεάβα έδωσε τα συλλυπητήριά της στους γονείς του μωρού σε δήλωση της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πολλά παρόμοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια, ενώ ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας Βασίλι Μπανέσκου είπε ότι οι ιερείς θα μπορούσαν να ρίξουν λίγο νερό στο μέτωπο του βρέφους αντί για την πλήρη βύθιση. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Τεοντόσι, αρχηγός της παραδοσιακής πλευράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, δήλωσε ότι το τελετουργικό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σε διαδικτυακή φόρμα συγκεντρώθηκαν πάνω από 56.000 υπογραφές για την αλλαγή της τελετουργικής διαδικασίας του μυστηρίου της βάπτισης μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. 

«Ο θάνατος ενός νεογέννητου μωρού λόγω αυτής της πρακτικής είναι μια τεράστια τραγωδία», ανάφερε ένα μήνυμα στη σχετική φόρμα. «Αυτός ο κίνδυνος πρέπει να αποκλειστεί έτσι ώστε να απολαύσει κανείς τη χαρά του γεγονότος της βάπτισης».

Χρήστης του Διαδικτύου κατέκρινε τη «βιαιότητα» του τελετουργικού, ενώ άλλος καταδίκασε το «πείσμα εκείνων που πιστεύουν ότι είναι θέληση του Θεού» η βίαιη αυτή πρακτική κατά τη βάπτιση των βρεφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή