Προς ενισχυτική δόση και ετήσιο εμβολιασμό στη Βρετανία

Προς ενισχυτική δόση και ετήσιο εμβολιασμό στη Βρετανία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ενισχυτική δόση εμβολιασμού κατά της COVID-19 και ετήσιοι εμβολιασμοί είναι πολύ πιθανοί στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τη διάθεση των εμβολίων Ναντίμ Ζαχάουι, απηχώντας ουσιαστικά τις απόψεις που έχουν εκφράσει αρκετοί επιστήμονες διεθνώς. 

«Βλέπουμε να είναι πολύ πιθανός ένας ετήσιος ή ένας ενισχυτικός εμβολιασμός το φθινόπωρο και μετά ένας ετήσιος εμβολιασμός, με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε τους εμβολιασμούς για τη γρίπη, ανάλογα με τη μετάλλαξη του ιού μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Ζαχάουι στην εκπομπή του Andrew Marr στο BBC.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο το εμβόλιο του κορωνοϊού να εξελιχθεί σαν το εμβόλιο της γρίπης, δηλαδή να εξετάζεται κάθε χρόνο ο ιός για ενδεχόμενες μεταλλάξεις, να δίνονται οι σχετικές οδηγίες για την ανάπτυξη των εμβολίων και να εντάσσεται στο ετήσιο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού απασχολεί ήδη την επιστημονική κοινότητα.

Οπως είχε επισημάνει μιλώντας πρόσφατα στην «Κ» η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «μία βασική πληροφορία που θα πρέπει να μάθουμε σχετικά με τα εμβόλια είναι για πόσο διάστημα μας προστατεύουν. Εάν η προστασία διαρκεί μήνες ή χρόνια. Αυτό θα καθορίσει εάν θα εγκατασταθεί μαζί μας το εμβόλιο και θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού, ανάλογο με τις γρίπης. Από τις μέχρι τώρα μελέτες φαίνεται ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον οκτώ μήνες. Ομως, θα πρέπει να δούμε και τον τρόπο που ανταποκρίνονται σε αυτόν τον ιό τα μνήμονα κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που κρατάνε την ανάμνηση του ερεθισμού που δέχθηκαν με την επαφή με τον ιό ή από το εμβόλιο, και σε μια μεταγενέστερη φάση θέτουν σε ετοιμότητα τον οργανισμό για να τον αντιμετωπίσει».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, απαντήσεις αναμένονται επίσης και σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού σε συνάρτηση με τον εμβολιασμό. «Ξέρουμε σήμερα ότι κάποιος που εμβολιάζεται έχει ανοσία για σοβαρή νόσο. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει τη νόσο. Θα πρέπει να δούμε τον ρόλο του εμβολίου στην τοπική ανοσία. Εάν έχει επίδραση στο ανώτατο αναπνευστικό θα είναι μεγάλο όφελος, καθώς θα μειώνει τη διασπορά του ιού και θα συμβάλλει στο να μη μολυνθούν άτομα στο περιβάλλον. Που σημαίνει ότι το ποσοστό όσων θα χρειάζεται να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί ικανοποιητική συλλογική ανοσία, μπορεί να είναι και μικρότερο από το 60%», είχε πει η κυρία Θεοδωρίδου. 

Κατά την ίδια, απαντήσεις επίσης αναμένονται περιμένουμε από νεότερες κλινικές μελέτες για τον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των 18 ετών, αλλά και κατά την κύηση, ενώ από τον εμβολιασμό αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή όχι τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των μελετών και στα ηλικιωμένα άτομα, καθώς το ανοσoποιητικό είναι «γερασμένο». Η κ. Θεοδωρίδου καταλήγει: «Και δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον του κορωνοϊού. Πώς θα αντιδράσει αυτός με την παρουσία του εμβολίου. Θα γίνει μαζί μας “φιλικός” όπως μια απλή γρίπη, θα κάνει μεταλλάξεις και θα γίνει πιο απειλητικός ή τελικά θα εξαφανιστεί όπως ο SARS;». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή