Η ιατρική μάσκα στη Γερμανία πλήττει τους Πορτογάλους

Η ιατρική μάσκα στη Γερμανία πλήττει τους Πορτογάλους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Γερμανίας για υποχρεωτική χρήση ιατρικής μάσκας πλήττει πορτογαλικές κλωστοϋφαντουργίες που είχαν εξειδικευθεί σε υφασμάτινες μάσκες υψηλών προδιαγραφών.   
  
Kόκκινο πανί αποτελεί πλέον η Γερμανία για τον Φιλίπε Πράτα: «Η απόφαση των γερμανικών αρχών για υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2 μας απέκοψε από μια σημαντική αγορά», λέει ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της κλωστοϋφαντουργίας Daily Day στις παρυφές του Πόρτο. «Επενδύσαμε σε νέα μηχανήματα και know-how για να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας. Και τώρα δεν μπορούμε πια να εξαγάγουμε στη Γερμανία».

Το τελευταίο διάστημα η χρήση μάσκας FFP2 έγινε υποχρεωτική εκτός από τη Γερμανία και στην Αυστρία, αλλά και τη Γαλλία. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Daily Day το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο τις 60 θέσεις εργασίας στη μονάδα παραγωγής. «Σκεφτείτε ότι μόλις είχαμε ξεκινήσει να διευρύνουμε τη συνεργασία με τους γερμανούς εταίρους μας», προσθέτει ο Φιλίπε Πράτα.

Υφασμάτινες μάσκες σανίδα σωτηρίας

Πριν ξεσπάσει η πανδημία στα κλωστοϋφαντουργεία της Πορτογαλίας εργάζονταν 130.000 άνθρωποι και οι εξαγωγές, κυρίως σε χώρες της ΕΕ, έφθαναν τα 3 δις ευρώ. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή στη χώρα άλλαξε δραστικά. Από μια χαμηλού κόστους βιομηχανία, η οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τα πολύ φθηνότερα κινεζικά προϊόντα, οι πορτογαλικές μονάδες εξειδικεύθηκαν στην παραγωγή ακριβών και υψηλής ποιότητας επώνυμων προϊόντων για εταιρίες του εξωτερικού, αλλά και εγχώριες.

Μετά όμως ήρθε ο κορωνοϊός. «Παράγουμε αποκλειστικά για τις εξαγωγές, αλλά οι παραγγελίες στον τομέα της ένδυσης κατέρρευσαν έως και 70%», εξηγεί ο Φιλίπε Πράτα, ο οποίος για να σώσει την επιχείρησή του στράφηκε στη παραγωγή μασκών: «Πρόκειται για πιστοποιημένες υφασμάτινες μάσκες με απόδοση μέχρι και 90%, είναι δηλαδή εφάμιλλες των FFP2», διαβεβαιώνει.

Σε κίνδυνο 15.000-20.000 θέσεις εργασίας

Ο Σεσάρ Αράουζο από τον Βιομηχανικό Σύνδεσμο ANIVEC θεωρεί ότι «οι κανόνες για τις μάσκες θα έπρεπε να είναι ενιαίοι στην Ευρώπη, για αυτό έχουμε άλλωστε την ΕΕ και την Κομισιόν». Η απόφαση της Γερμανίας σε βάρος των υφασμάτινων μασκών κλόνισε την εμπιστοσύνη στις εν λόγω μάσκες και σε άλλες χώρες. Ο Μάριο Μασάντο από την ομοσπονδία ATV εκτιμά ότι λόγω των πρόσφατων εξελίξεων κινδυνεύουν στην Πορτογαλία 15.000-20.000 θέσεις εργασίας: “Δεν κατανοώ τους λόγους, για τους οποίους πιστοποιημένες υφασμάτινες μάσκες που είναι εξίσου αποδοτικές με τις FFP2 δεν μπορούν πια να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες χώρες.”

Σύμφωνα με τον Μάριο Μασάντο η απαγόρευση της υφασμάτινης μάσκας στις τρεις χώρες φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση 1.000 πορτογαλικές επιχειρήσεις, διότι, όπως λέει, έχουν εξειδικευθεί στην παραγωγή της: «Δεν πρόκειται για φθηνές και ερασιτεχνικά φτιαγμένες μάσκες, αλλά για προϊόντα ποιότητας που τηρούν όλους τους προβλεπόμενους υγειονομικούς κανόνες». Από τη πλευρά του ο Σεζάρ Αράουζο αναφέρεται και στο σημαντικό ζήτημα περιορισμού των απορριμμάτων, υπενθυμίζοντας ότι «στη Γερμανία κάθε μέρα πάνω από 10 εκατομμύρια μάσκες FFP2 καταλήγουν στα σκουπίδια επιβαρύνοντας το περιβάλλον».

Αγώνα επιβίωσης δίνει η Daily Day

Ο επιχειρηματίας Φιλίπε Πράτα έχει και άλλους λόγους να ανησυχεί, γιατί όπως λέει δεν αναμένει μέσα στο επόμενο διάστημα να αυξηθεί η ζήτηση για ρουχισμό. Και αν δεν είναι σε θέση να διαθέσει πλέον στην αγορά υφασμάτινες μάσκες, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα: «Δεν γνωρίζω πως να διατηρήσω τις θέσεις εργασίας στην κλωστοϋφαντουργία μου», λέει προβληματισμένος.

Πηγή: Deutsce Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή