ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Μπορέλ στη Ρωσία: Η Ε.Ε. πρέπει να εξετάσει συνέπειες

Μήνυμα Μπορέλ στη Ρωσία: Η Ε.Ε. πρέπει να εξετάσει συνέπειες

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ επιστρέφοντας από τη Μόσχα εξέφρασε το Σάββατο τη μεγάλη ανησυχία του μετά την άρνηση των ρωσικών αρχών να συμμετάσχουν σε έναν «πιο εποικοδομητικό» διάλογο με την ΕΕ και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «εξετάσουν τις συνέπειες», οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις.

«Οι ρωσικές αρχές δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι λυπηρό και θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, και ναι, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή η Ρωσία ανακοίνωσε απελάσεις Ευρωπαίων διπλωματών, ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η κοινή συνέντευξη τύπου του Μπορέλ και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Μόσχας με προφανή στόχο να ταπεινώσει τους Ευρωπαίους, υποστήριξε ο Μάρκους Κάιμ, πολιτικός επιστήμων, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και επικεφαλής του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική (SWP) στο Βερολίνο. 

«Το τάιμινγκ της απόφασης ήταν πραγματικά ένα χαστούκι για τους Ευρωπαίους», επεσήμανε ο Μάρκους Κάιμ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF). «Εκεί που ο Ζοζέπ Μπορέλ επιχειρούσε μία νέα αρχή στις σχέσεις με τη Ρωσία, τη στιγμή που βρισκόταν στη Μόσχα σε μία ένδειξη ή αν θέλετε αποστολή καλής θέλησης- ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις 17 Μαρτίου και της συνόδου κορυφής, όπου θα συζητηθούν αναλυτικά οι σχέσεις των δύο πλευρών- μία τέτοια συμπεριφορά είναι προσβλητική από την πλευρά της Ρωσίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, DW