Ο Μπάιντεν επαναφέρει τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρ. Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ο Μπάιντεν επαναφέρει τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρ. Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ουάσιγκτον προσβλέπει στην επιστροφή της ως παρατηρητής στον οργανισμό

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ετοιμάζει ο νέος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το σημαίνον σώμα των Ηνωμένων Εθνών, με τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επικαλείται προκατάληψη κατά του Ισραήλ και απουσία μεταρρυθμίσεων.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στο συμβούλιο ως παρατηρητής, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Reuters.

«Σκοπεύουμε να επιστρέψουμε, γνωρίζοντας ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για μεταρρύθμιση και βελτίωση του Συμβουλίου είναι η συμμετοχή μας με δεδομένες κάποιες αρχές,» είπε ο αξιωματούχος.

«Γνωρίζουμε ότι το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να αποτελεί σημαντικό φόρουμ για όσους καταπολεμούν την τυραννία και την αδικία σε όλο τον κόσμο. Με την παρουσία μας στο τραπέζι επιδιώκουμε να το μεταρρυθμίσουμε και να βεβαιωθούμε ότι θα πραγματοποιήσει αυτό που είναι ικανό να κάνει», πρόσθεσε.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόκειται να εκλέξει νέα μέλη του συμβουλίου αργότερα φέτος. Τα μέλη εκλέγονται για τρία έτη, με βάση και τη γεωγραφική τους προέλευση ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι περιοχές του κόσμος.

Η επόμενη σύνοδος του συμβουλίου με έδρα τη Γενεύη πρόκειται να αρχίσει μέσα στον Φεβρουάριο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή